Zobacz pełną wersję : Jak odbrandować Blackberry?
Tą metodą możemy zmienić Branding z modeli 81xx 83xx 88xx 87xx oraz 9000Bold.
Jeśli zdobędziemy odpowiednie pliki z softem serwisowym to także z całej serii 7xxx.
Nowsze modele takie jak 82xx 95xx 89xx 97xx 96xx 85xx nie da rady, przed działaniem mml, wymagają autoryzacji z serwera rimu.
Na początek co to jest branding? Mówiąc kolokwialnie są to śmieci od operatora. Operator dostaje od producenta "czysty" telefon do którego wgrywa, w przypadku Blackberry, logo startowe oraz identyfikator dostawcy (Vendor ID) a także mail powitalny który otrzymujemy od dostawcy po zaktualizowaniu oprogramowania. W przypadku innych telefonów mogą to być także dzwonki, tapety, kompozycje, których zazwyczaj nie możemy normalnie usunąć. Co ciekawe spotkałem się z plikami brandingu dla Blackberry z plikami *.mid więc za pewne jest melodyjka przy starcie :) bądź dzwonek domyślny.
Co daje debranding? (info by RBuzz & elmik)
1. Pozbycie się ekranu startowego z logo operatora ( a tym samym logo podczas uruchamiania przeglądarki), zamiast tego mamy sprytne "BlackBerry" ze screenów w pierwszym poście.
2. Nie otrzymujemy przy pierwszym uruchomieniu wiadomości od operatora, jak to mu przyjemnie że kupiliśmy u niego BlackBerry.
3. Desktop Manager 4.7 automatycznie zapodaje aktualizacje softu, do wyboru kilka wersji niezależnych od operatora ( nie trzeba grzebać i usuwać vendor.xml) - co ciekawe, w trybie offline nie chciał mi zainstalować żadnego zapodanego softa, mimo usunięcia pliku vendora...
4. Nie instalują się automatycznie z nowym softem kretyńskie kompozycje operatora - zapewne dotyczy to także PTT, mediów i innego badziewia od AT&T, T-mobile i spółki.
5. Każdy branding posiada również dodatkowe ustawienia dla telefonu, i po wgraniu mogą nam się pojawić nowe rzeczy, jak to miał marbb czy ja chociażby.
A teraz przechodzimy do konkretów.
Wszystkie opisane czynności robisz na własną odpowiedzialność, autor tematu ani właściciel forum nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikające z niewłaściwego wykonania procedury.
Jest to tylko i wyłącznie opis nie podaję linków do potrzebnych plików gdyż jest to nie zgodne z regulaminem forum.
Co potrzebujemy?
- NET Framework w wersji co najmniej 2.0
- Desktop Manager w wersji najwyżej 4.7. MML nie współpracuje z wersją DM 5.0, jest jednak mały trik aby to ominąć. Należy przekopiować plik BbDevMgr.exe z /mml/bin do c:\Program Files\Common Files\Research In Motion\USB Drivers\
Po tym zabiegu MML powinien współpracować z DM 5.0
- MML (najlepiej w wersji 1.8.1.3 ona każdemu działa, z wersją 2.0.1.3 są problemy, tylko nielicznym działa poprawnie, a procedura taka sama)
- Command-Line Programer (którym również przywracamy mass storage po simlocku)
- plik z brandingiem VSM
Plik VSM ([Only registered and activated users can see links])- dla bolda, 88xx, 83xx 81xx oraz 71xx
Jest to plik z obrazkiem startowym jak na zdjęciu na końcu tematu. Zmienia on na vendor id 179 co jest identyfikatorem RIMu
Poniżej link do całego zbioru plików VSM oraz katalogu z wyciągniętymi obrazkami.
Wybieramy sobie branding jakiej sieci chcemy, wybieramy sobie z katalogów obrazki jakie chcemy, folder z obrazkiem ma taką sama nazwe jak plik vsm, odszukujemy odpowiedni plik wgrywamy i mamy co chcemy :)
[Only registered and activated users can see links]
Bawcie się :)
1. Wgrywamy oprogramowanie serwisowe
Za pomocą Command-Line Programer wgrywamy plik MFI do danego modelu.
Najlepiej przygotować sobie do tego odpowiedni plik *.bat o zawartości jak poniżej:
:START
loader -u load MFI/MFI-13961-025
pause
GOTO exitGdzie:
- loader - jest to właśnie Command-Line Programer (na necie występuje pod różnymi nazwami pliku. W tym przypadku loader.exe.)
- MFI/MFI-13961-025 - ścieżka do pliku MFI(tu akurat dla 8320) jaki jest dla naszego modelu możemy podejrzeć w pliku configuration.xml
Odpalamy stworzony plik *.bat
Czekamy chwile aż się wgra. Mi po wgraniu wyskoczył błąd w windowsie ale mimo wszystko operacją się udała.
Na ekranie telefonu pojawi się napis:
No Application Linked
<Factory OS>
Odłączamy telefon od kabla.
Pierwsza cześć za nami
2. Wgrywamy plik brandingu
Odpalamy MML i wciskamy magiczną kombinację z klawiatury(Shift+Ctrl+Alt+F12) Włączy nam się ukryte menu programu.
Odznaczamy opcję Auto Start i podłączamy telefon pod kabel
UWAGA! Naciśnięcie LOAD Test IMEI, spowoduje zmianę IMEI, da się go przywrócić ale nie każdy ma go zapisanego gdzieś :)
Klikamy na "Load VSM" i wskazujemy plik z brandingiem.
MML wgrywa plik VSM jeśli wszystko. Poszło poprawie otrzymamy komunikat:
3. Wgrywamy od nowa softa i cieszymy się rozbrandowanym telefonem :)
Są dwa sposoby na postawienie z powrotem telefonu:
1. Dłuższy, normalnie za pomocą DM wgrywamy cały soft, ale tracimy dane z telefonu.
2. Krótki ok 2 minutek :) bez utraty danych z telefonu. ( nie działa w modelach serii 7xxx)
Jak?
- ściągamy soft do naszego telefonu i instalujemy, z folderu c:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files\"wersja softu"\GPRS\*.sfi kopiujemy plik sfi do folderu z loaderem z 1 punktu solucji. np dla 8320 plik ten nazywa się rim8320g.sfi
- tworzymy plik *.bat w folderze z loaderem o treści
loader -u load rim8320g.sfi
pause
GOTO exit oczywiście w powyższym zamiast rim8320g.sfi wpisujemy nazwę pliku wcześniej skopiowanego z naszego softu.
-Zapisujemy plik bat podłączamy telefon i odpalamy plik bat
W ten sposób nie trzeba przewalać od nowa całego softu i cała operacja debrandingu trwa poniżej 5 minut i bez utraty danych z telefonu.
Właśnie wykonałem na swoim i wszystko poszło pomyślnie wgrałem plik, który wgrywa czysty branding od RIMu. Na starcie ładne logo blackberry, bez maila po updacie softu. Vendor ID jest 179 który jest numerem odbrandowanych telefonów.
Powodzenia!
Co mnie ciekawi to czy po tym zabiegu nadal trzeba będzie usuwać vendor.xml przed updatem. Na razie nie ma na czym przetestować.
Co mnie ciekawi to czy po tym zabiegu nadal trzeba będzie usuwać vendor.xml przed updatem. Na razie nie ma na czym przetestować.
Może nareszcie wszystkie aplikacje z OS`a będą się ładowały bez potrzeby drobnej pomocy ze strony użytkownika ;)
No bo tak na prawdę nie do końca wiadomo co daje nam debranding poza usunięciem tego paskudnego loga operatora :)
Ale zastanawia mnie czy w przypadku 8830 nie odblokuje to gpsa, bo jak dobrze pamiętam było to powiązane z vendorem. Może ktoś kiedyś przetestuje :)
Dobrze, ze ktoś poruszył ten temat w końcu bo już długo się zabierałem za debranding mojej jeżynki :)
Jak się komuś uda "odbrandować" Bolda pod Vistą niech się szybciutko pochwali... Ja poległem. Na końcu prawie jak się później okazało szczęśliwego finału komunikat o błędzie :(
------------
Nieaktualne, z MMLem 1.8.1.3 poszło ! :)
Elmik, dzięki za bardzo ciekawy elaborat. Jak się bardziej napalę na odbrandowanie Blackberry to wypróbuję Twój sposób. hehehe.
Na razie poczekam na wieści od innych, jak im poszło.
Nie siedzę w temacie, ale widząc opcję "LOAD TEST IMEI" ciarki mnie po plecach przeszły... Znaczy jak ktoś mi buchnie BB to nawet się go zablokować nie da, bo sobie IMEI zmieni i po sprawie...???
Heh swoją drogą soft do zmiany IMEI PIN czy BSN też mam :) A załadowanie Testowego IMEI chyba zmienia go na ten zaczynający się 00 jak kiedyś apol mówił.
Vendor ID 179 - ponoć to kod RIM-u, tak doczytałem.
Ale mam wielbłąda przy wgrywaniu VSM. Komunikat w załączniku. Mam świeżą windę, więc pewnie nie ma jakichś bibliotek...
Jak się okazało mam podobny problem jak marbb... :( z tym że wygląda to na niezależne od OS-a, bo ja pracowałem na poczciwym XP.
/w ten sam sposób, mając odpowiedni plik VSM można by było "zbrandować" dowolny terminal, nie... Zawsze chciałem mieć "oryginalnego" Orendża... -> Stąd już niedaleko mam nadzieję do autorskiego brandingu. "BlackBerry by RBuzz" - jakież to byłoby piękne... ;p
Domestos vs Cif
06-01-09, 15:09
..Tak się zastanawiam (nawiazując do wypowiedzi elmik'a "No bo tak na prawdę nie do końca wiadomo co daje nam debranding poza usunięciem tego paskudnego loga operatora"), czy rozbrandowanie mojej jezynki, zmieniłoby cos w działaniu BT z OS 4.5, mozliwe ze jakaś blokada siedzi w moim BB. Boje się trochę grzebać we fonie i cos spartolic.
Masz net framework co najmniej 2.0 ?
Udało mi się z pomocą elmika, telefon odbrandowany :)
Heh już do tylu osób pisałem, że się pogubiłem w tym :) A Noko83 jaką wersją MML się udało 1.8.1.3 czy 2.0.1.3? bo u niektórych 2.0.1.1 nie chciała działać.
A jak sprawdzić wersję?:)
Na pasku tytułowym jest napisana :)
Zauważyliście, że po unbrandingu dopóki BIS się nie aktywuje to są dostępne BBMaps (jest ikona na pulpicie). Po zalogowaniu do BISa znika. Skurczybyki nasi kochani operatorzy blokują!
Aaa, mam nową zakładkę w opcjach: "GPS Extended Ephemeris". Wie ktoś może co to takiego??
Efemerydy to dokladnie dane pozycyjne satelit GPS. Jak masz je sciagniete (te pozycje) to szybciej lapie ci fixa.
Efemerydy to dokladnie dane pozycyjne satelit GPS. Jak masz je sciagniete (te pozycje) to szybciej lapie ci fixa.
A tak bardziej po ludzku :) Niewiele się dowiedziałem z twojej wypowiedzi, szczególnie o łapaniu fixa :-D
Fix to inaczej złapany sygnał gps, czyli współrzedne jak otrzymasz to dostałeś fixa :)
Ale w opcjach zaawansowanych jest normalnie zakładka GPS też... Ciekawi mnie różnica, bo ta nowa niestety nie jest po polsku mimo języka polskiego w telefonie i zawarte w niej dane są w języku technicznym, więc nie kumam... Jedyne co jasne to to, że mój soft ostatnio żądał tych fixów w 1970 roku !!!:-D
-------------
Po zmianie VSMa na inny, całkiem przypadkowo bo nie podobało mi się logo startowe :) ta nowa zakładka GPS... znikła... Zmienił się też ID dostawcy z -1 na 179... Ten VSM za coś tam jednak odpowiada, nie tylko za logo startowe...
Teraz cały proces zmiany brandingu może trwać 5 minut, szczegóły w pierwszym poście w 3 punkcie dotyczącym wgrywania os. Własnie przetestowałem na swoim i idzie elegancko :)
Teraz cały proces zmiany brandingu może trwać 5 minut, szczegóły w pierwszym poście w 3 punkcie dotyczącym wgrywania os. Własnie przetestowałem na swoim i idzie elegancko :)
Wielki SZACUN elmik !! Jestem pod kolosalnym wrażeniem ! Wypróbowałem tą nową metodę i teraz brandingi będę mógł zmieniać jak rękawiczki :-D, 5 minut i po bólu, bez utraty danych, tworzenia i przywracania kopii pamięci, no i półgodzinnego prawie wgrywania OSa!
Wielki szacun należy się apol'owi, który rozwiał kilka moich wątpliwości, czego do końca nie rozumiałem :)
Dzięki chłopaki! Udało mi się dziś rano pozbyć brandingu T-mobile'owskiego (głównie dzięki poradom elmika, bo się pogubiłem w wersjach mml...). Może to że wyłączyłem hasło przed kolejną próbą również miało jakieś znaczenie...
Co daje debranding?
1. Pozbycie się ekranu startowego z logo operatora ( a tym samym logo podczas uruchamiania przeglądarki), zamiast tego mamy sprytne "BlackBerry" ze screenów w pierwszym poście.
2. Nie otrzymujemy przy pierwszym uruchomieniu wiadomości od operatora, jak to mu przyjemnie że kupiliśmy u niego BlackBerry.
3. Desktop Manager 4.7 automatycznie zapodaje aktualizacje softu, do wyboru kilka wersji niezależnych od operatora ( nie trzeba grzebać i usuwać vendor.xml) - co ciekawe, w trybie offline nie chciał mi zainstalować żadnego zapodanego softa, mimo usunięcia pliku vendora...
4. Nie instalują się automatycznie z nowym softem kretyńskie kompozycje operatora - zapewne dotyczy to także PTT, mediów i innego badziewia od AT&T, T-mobile i spółki.
5. Mapy skaczą niedościgle...
Nice :) wielkie dzięki dla Ciebie i apola
Pozwoliłem sobie dopisać Twoje rozważania do pierwszego postu. Ale co ciekawe dzisiaj wgrałem branding z takim o to logiem:
Po tym w opcjach ukazało mi się coś takiego :)
Chyba jeszcze nie było nigdy tej opcji dostępnej? czy się mylę?
A tak BTW jakby ktoś chciał branding np ERY to nie ma problemu :)
Nie spotkałem się jeszcze z aktywnym dostępem do tej opcji, jeżeli możesz to podziel się plikiem vsm który ją odsłania - przetestujemy :)
Nie wiem jak to ma dokładnie działać, ale jak próbuje się połączyć to pisze że niedostępny, ale możliwe ze dlatego ze mam najnowszy soft, albo po prostu nie działa to do końca. Plik w załączniku.
A więc mogę potwierdzić w 100% szybkie przywracanie OS, co do aktualizacji bezprzewodowej to także mam komunikat, że jest niedostępna - może należy posiadać usługę BIS lub BES by móc z niej korzystać.
Pozwoliłem sobie dopisać Twoje rozważania do pierwszego postu. Ale co ciekawe dzisiaj wgrałem branding z takim o to logiem:
Ale jaka opcja? Bezprzewodowa aktualizacja oprogramowania? To nie ma nic wspólnego z brandingiem (nie korzystam z tego, ale jest taka opcja zarówno w panelu zarządzania BESa jak i w terminalach z OS 4.5.x i 4.6.x).
A więc mogę potwierdzić w 100% szybkie przywracanie OS, co do aktualizacji bezprzewodowej to także mam komunikat, że jest niedostępna - może należy posiadać usługę BIS lub BES by móc z niej korzystać.
BES tak, BIS nie wiem.
Domel ja nie wiem ale po wgraniu tego to się pojawiło wcześniej nie miałem, ale zapewne masz rację.
Ja zauważyłem tę opcję już na pierwszym odbrandowaniu, ze zwykłym "niebieskim" BlackBerry. U mnie na BIS-ie w Orange jest komunikat "nie można wysłać żądania dostępnych aktualizacji".
Domel ja nie wiem ale po wgraniu tego to się pojawiło wcześniej nie miałem, ale zapewne masz rację.
Tak, powszechne jest, że providerzy czasami dają urządzenia z tą opcją lub bez, czasami znika to po wgraniu backupu z innego urządzenia.
"nie można wysłać żądania dostępnych aktualizacji".
Podsumowaując zrzut z ekranu z mojego BB - trzeba mieć BESa, żeby to działało.
PS.Forum nie chciało mi łyknąć plików, więc wrzucam linki do zrzutów.
Bezprzewodową aktualizację oprogramowania mam w Boldzie już od softu ...190 jak dobrze pamiętam, nie jest więc zależna od unbrandingu... I co ciekawe u mnie działa, nie ma komunikatu o tym, że jest niedostępna... Fakt, że marna z niej pociecha mając soft ...214, ponieważ ona szuka oficjalnych aktualizacji, a te jak na razie stanęły na ...190 :)
A BTW branding Orange :) ???
I co ciekawe u mnie działa, nie ma komunikatu o tym, że jest niedostępna...
No u mnie też.
No mniejsza z tym, pojawiło się to mówię :)
Właśnie przygotowuje paczkę z brandingami podzieloną na operatorów. najpierw sprawdzimy jaki obrazek nam się podoba i wtedy wgrywamy :)
Ale cierpliwości jeszcze troszkę i skończę. Bo nie ukrywając mam ponad 1100 plików vsm na dysku :P
3. Desktop Manager 4.7 automatycznie zapodaje aktualizacje softu, do wyboru kilka wersji niezależnych od operatora ( nie trzeba grzebać i usuwać vendor.xml)
5. Mapy skaczą niedościgle...
Ad.3 Jak mam to rozumieć? Już nie trzeba szukać w sieci OSa i go instalować na PCcie? DM 4.7 teraz sam wyszukuje? Jeśli tak, to czy to są OSy RIMowskie bez vendora, czy jest vendor, ale nie trzeba go usuwać?
Ad.5 Jakie mapy??? BBMaps??? U mnie po debrandingu pojawiła się na chwilę ikona map na pulpicie i już się ucieszyłem, lecz znikła wraz z przysłaniem mi servicebook'ów do BISa przez operatora i mam po staremu, czyli mapy EU są w opcjach, ale nie można z nich korzystać...
Jeszcze jedno mnie nurtuje... Czy jeśli teraz wgramy soft innego operatora nie usuwając vendora, to nie naładuje nam się z powrotem jakiegoś operatorskiego syfu do BB ???
1. To są RIM-owskie OS-y, nie ma przecież innych ;p
2. BBMaps. Mam 8800 z T-mobile w BIS Orange, ostatnio po instalacji map z OS nie chciały się w ogóle uruchomić, musiałem wrzucać starszą wersję z neta, teraz bez kombinowania chodzi najnowsza wersja z OS-a.
1. To są RIM-owskie OS-y, nie ma przecież innych ;p
2. BBMaps. Mam 8800 z T-mobile w BIS Orange, ostatnio po instalacji map z OS nie chciały się w ogóle uruchomić, musiałem wrzucać starszą wersję z neta, teraz bez kombinowania chodzi najnowsza wersja z OS-a.
Oj RBuzz, wiesz że o co innego chodzi :). Źle się wyraziłem. Chodziło mi o vendor jaki jest w tych OSach co wyszukuje DM 4.7...
A co z resztą moich skromnych pytań??? :):
Ad.3 Jak mam to rozumieć? Już nie trzeba szukać w sieci OSa i go instalować na PCcie? DM 4.7 teraz sam wyszukuje?........
Jeszcze jedno mnie nurtuje... Czy jeśli teraz wgramy soft innego operatora nie usuwając vendora, to nie naładuje nam się z powrotem jakiegoś operatorskiego syfu do BB ???
Co do map to teraz sobie przypominam. Znalazła się metoda na odblokowanie: [Only registered and activated users can see links] , ale w Boldzie nie działa...
A ja mam inne pytanie. Skad wziac pliki MFI ? i tego loadera bo dokładnie to nie wiem :)
Tweedle - jak ładnie poprosisz, to dostaniesz...
Nie wiem jak to się dzieje, bo jestem Mugolem, ale DM 4.7 sam zapodał mi do wyboru kilka OS-ów z których wybrałem najświeższy, pobrał i zainstalował.
Co do reszty nie wiem, ale nie przypuszczam żeby nawrzucał jakichś zbędnych rzeczy bez usunięcia vendora, przecież jest określony RIM-owski na urządzeniu, a selekcja jest pozytywna.
Jeśli chodzi o mapy na Boldzie, to w tym temacie jestem zielony.
Nie wiem jak to się dzieje, bo jestem Mugolem, ale DM 4.7 sam zapodał mi do wyboru kilka OS-ów z których wybrałem najświeższy, pobrał i zainstalował.
No i o to chodziło Mugolu :) Ja nie wiedziałem bo jeszcze nie zainstalowałem 4.7, do tej pory nie widział nawet tych pobranych OSów.. Teraz wiem i zabieram się za instalację...
Tweedle - jak ładnie poprosisz, to dostaniesz...
Ładnie prosze ale znalazlem ciekawe forum i tam byly wszystkie potrzebne pliki. Mam pare 8700 popsutych (wiekszosc uszkodzone pokretla ma) to na nich sobie potestuje.
Dodałem paczkę z ok 1100 plikami vsm i obrazkami do nich (obrazków troche mniej bo sporo się powtarzało). Szczegóły w pierwszym poście. Teraz możemy mieć branding jaki chcemy :)
Domestos vs Cif
07-01-09, 16:27
Bo nie ukrywając mam ponad 1100 plików vsm na dysku :P
Ale jak się z nimi juz uporasz to wrzucisz zipa na forum (najlepiej ze screenami z logo startowym) ?
DvC przeczytaj post wyżej od Twojego :P
Domestos vs Cif
07-01-09, 16:40
Heh, widocznie dodałes posta zanim ja napisałem swojego. A po napisaniu wyszedłem na strone główna i nie zobaczyłem :)
Ja po wgraniu pliczku MFI miałem faktycznie info "No Application Linked" ale nie było tego <Factory OS> czy tak może byc?
Raczej tak, chodzi o to samo. dalej lecisz normalnie.
Domestos vs Cif
07-01-09, 17:03
Własnie sobie przegladam paczkę z VSMami, i tak sobie myślę- jest mozliwość "sklecenia" swojej tapetki i podmiana za jakąś standardową (np: za którąś z t-mobile itd.) ?
Właśnie nie bardzo, jak podmieniłem w vsm na inny obrazek to po prostu nic nie wyświetlił. Ale jeszcze popracuje nad tym, możliwe że złapałby jakby pliki zajmowały tyle samo.
Domestos vs Cif
07-01-09, 17:22
Może banalne pytanie, ale jak sie wgra branding innego operatora to jego skórki (i ewentualnie ikonki przeglądarki, sądząc po tych mniejszych plikach gaficznych) tez będą?
Skórki raczej nie no bo jakby nie patrzeć skórka zajmuje ponad 200kb. A największy plik z brandem waży ok 100kb. Co do ikonek to nie wiem, ale prawdopodobnie coś się zmieni. Choć ja wgrałem vsm w którym są dwa obrazki to ten drugi nie mam pojęcia gdzie jest.
elmik, czy te VSMy są ujednolicone pod względem "poza brandowym", czy w każdym możemy napotkać jakieś nowości w swoim menu lub opcjach? :) Ja wczoraj użyłem trzech jak wiesz i w każdym co innego...
Każdy jest jak niespodzianka :) Ale jakoś drastycznie nie powinny zaskakiwać. Wgrywałem na prawdę wiele z nich i zazwyczaj zmienia się logo i Vendor a po za tym nie widać różnicy.
No ja miałem wczoraj trzy... W jednym vendor -1 i jakieś anglojęzyczne zaawansowane opcje GPSu, w drugim nawet nie wiedziałem gdzie odczytać ID, bo weszły mi jakieś opcje serwisowe, dopiero w trzecim gdzie jest vendor 179 wszystko po staremu z wyjątkiem brandingu...:)
Może banalne pytanie, ale jak sie wgra branding innego operatora to jego skórki (i ewentualnie ikonki przeglądarki, sądząc po tych mniejszych plikach gaficznych) tez będą?
Tak. Jeśli zmieni Ci się VendorID, to DM przy instalacji softu wrzuci te skórki, które są dla tego VendorID.
Dzięki Panowie za świetną robotę debranding się udał wszystko gładko i ładnie poszło bez najmniejszego zająknięcia.Pozdro
Vendor ID 179 - ponoć to kod RIM-u, tak doczytałem...
Hehe :) a ja doczytałem, że VID 179 to id sieci F100, czyli Globacom z Nigerii :-D:-D:-D [Only registered and activated users can see links] .Czyli mam teraz Nigeryjski brand a nie unbrand :)
..... Nie, żebym był rasistą, lecz zmieniłem sobie VSM na kolejny z logo BB... Teraz mam vendor 225 !!!! I kto mi powie czyj to, bo ja nie znalazłem :)
MArbb ma rację, żeby odbrandować naszą jeżynke musimy poczekać aż komuś uda się złamać pliki vsm.
Ja sobie wgrałem branding z vendorem 288 którego też nie było na liście. Jest to belgijska sieć JIM Mobile :) Po prostu podoba mi się logo :D
Albo zdobyć VSMa z vendorem RIMu, przecież BB sprzedają też poza operatorami komórkowymi nie "brandowane"...
Jak na razie w paczce od elmik'a znalazłem jedyny niebrandowy VSM ( VSM-11697-001M), który ma vendor ID: 1. Jest to prawdopodobnie soft na potrzeby serwisu, ponieważ w logo startowym (to małe kwadratowe, brzydkie :) ) jest napisane "nie na sprzedaż, tylko do użytku serwisowego".... Po wciśnięciu alt+cap+h z tym softem zamiast "helpa" otwiera się prawdziwe centrum diagnostyczne naszego BB :)
W Vobisie ostatnio widziałem że sprzedają Boldy bez omów ale spieszyłem się i nie miałem czasu udać zainteresowanego zakupem i wybadać temat :)
Nie rozumiem dlaczego logo startowe jest dla was takie wazne. Co ile wy restartujecie jezyny? A nawet jesli, to czekacie i wpatrujecie sie w logo, kiedy telefon sie wlacza? :)
Wiadomo ze się resetuje ją co jakiś czas, a w zasadzie bardzo rzadko. Ale chodzi o sam fakt :P
Nie rozumiem dlaczego logo startowe jest dla was takie wazne. Co ile wy restartujecie jezyny? A nawet jesli, to czekacie i wpatrujecie sie w logo, kiedy telefon sie wlacza? :)
Tu raczej chodzi o wyczyszczenie przynależności do operatora i zrobienie sobie bezbrandowego BB, a nie o restarty i przyglądanie się logom startowym... Trochę też o rozrywkę, trzeba coś zmieniać aby się za szybko nie znudziło.
Pamiętaj, że fora nie są skupiskiem zwyczajnych użytkowników czegokolwiek, tylko przeważnie maniaków :)
3. Desktop Manager 4.7 automatycznie zapodaje aktualizacje softu, do wyboru kilka wersji niezależnych od operatora
RBuzz zapytam ponownie o to co powyżej... Sprawdziłem i u m mnie po staremu tzn. DM 4.7 nie pokazuje i nie proponuje mi żadnych aktualizacji. Mało tego ! Jak zainstalowałem nowego OSa ...216 i nawet vendor usunąłem to DM 4.7 tak jak było wcześniej nie widzi nowego OSa i nie proponuje zaktualizowania.... Musiałem wrócić do 4.6 aby zrobić upgrade...
Pokaż jakiegoś screena gdzie ty to masz u siebie i jak wyglądają te aktualizacje w 4.7 :)
Czy branding odblokowuje aplikacje BBMaps bo w moim BB sie nie uaktywnila :/ a szkoda I to bardzo, jesli ktos wie jak rozwiaz moj problem piszcie jak najszybciej :P
(sry ze bez polskich znakow pisze z telefonu :P)
Czy branding odblokowuje aplikacje BBMaps...
O tym już jest napisane w tym temacie i to dwa razy.. Poczytaj poprzednie posty :)
Nic specjalnego nie kombinowałem. Nie mam żadnych softów do instalacji offline, branding wgrywałem pseudorimowski VSM-09712-002.
I kiedy włażę do DM 4.7, ekran aktualizacji aplikacji wygląda tak:
Jakoś nie mogę znaleźć tych aktualizacji. VSM mam ten sam tylko z vendorem 666
a vendor.xml wywalony? Wiem że głupie pytanie... ;p
No tak ale i tak nie widzę tego :P
No to ja nie wiem... może to dlatego że niedawno Windę stawiałem od zera i mam wszystko na świeżo. Może by spróbować zrobić kopię ustawień DM, odinstalować kompletnie (wraz z ustawieniami) i zainstalować od nowa... ???
I kiedy włażę do DM 4.7, ekran aktualizacji aplikacji wygląda tak:
No ja też nie mam czegoś takiego...
Pozostaje mi nieskromnie stwierdzić że jestem wyjątkowy, absolutniesmerfastyczny i na tyle super, że RIM aktualizuje soft specjalnie dla mnie i nikomu innemu nie daje... ;p
Najwidoczniej to jakaś specjalna wersja DM dla Mugoli :D
BTW vendora. lukas w swoim sklepie sprzedaje jeśli się nie mylę "niebrandowe" Boldy... Może spojrzy łaskawym okiem na nasze zmagania i uprzejmie doniesie jaki ma ID dostawcy Bold bez brandingu :) (na moje skromne zdanie to będzie "1", ale głowy nie dam). Przy okazji VSM-E2P-B37 ma vend. id: 1, a do tego ładne logo i nie ma "menu serwisowego" zamiast "helpa" :)
BTW 2 :) elmik, trochę przez pośpiech, a trochę przez zapomnienie odkryłem uproszczoną metodę twojej uproszczonej metody zmiany brandingu :).... Otóż nie trzeba odłączać internetu, ani podłączać i odłączać BB od USB.
Program i wszystkie potrzebne foldery z plikami odpalamy/otwieramy i rozkładamy wygodnie na pulpicie. Następnie (koniecznie w tej kolejności) magiczna kombinacja klawiszy w MMLu i podłączamy BB pod USB.
Od tej pory wykonujemy wszystkie potrzebne czynności do zmiany VSMów zgodnie z solucją bez dodatkowych odpinań i zapinań telefonu... Telefon zaloguje się do sieci, bez odłączania sprawdzasz ID dostawcy, nie pasuje to ciach loader i wszystko po kolei od nowa :)
Tutaj (na obu stronach): [Only registered and activated users can see links] trochę rozszyfrowanych numerków VSM
Ale i ja tez mam taki sam, ekran jak RBuzz i nic nie kombinowałem
Ale i ja tez mam taki sam, ekran jak RBuzz i nic nie kombinowałem
Witam kolegę Mugola... ;p
Witam kolegę Mugola... ;p
Kolego RBuzz jesteśmy wybrani RIM nas potrzebuje hehe:)
Zaraz dostaniemy na PIN-a komendę "follow the white rabbit" :)))
Ale tak naprawde to nie zauwazylem po zmianie brandingu zadnych zmian.Nie mam oblokowanych bbmaps a sa zainstalowane.Jedynie co sie zmienilo to tło startowe
Ja już mam mętlik w głowie. Tutaj: [Only registered and activated users can see links] jakiś spec :) pisze, że vendor id: 179 to kod F100, czyli RIMu czyli niebrandowy, tak jak mówił RBuzz...
A ja znalazłem tutaj: [Only registered and activated users can see links] , to co pisałem wcześniej o nigeryjskiej sieci Globacom.. Jak rozumieć to F100 w nazwie softu dla tej sieci??? Czy RIM daje operatorowi swój niebrandowany soft, czy to jednak ta sieć nazywa się F100 i vendor id: 179 należy do niej ????
Tak się rozpisaliście, że aż sam siebie musiałem zacytować po tym jak fale waszych wzajemnych komplementów zalały moje rozważania :)
Kto się przyłączy do refleksji? A może ktoś zna jakieś konkrety ??
Telefony bez brandu mają Vendora 179.
Panowie, lukas na moją prośbę rozwiał nasze wątpliwości i sprawdził vendor. Także teraz możemy nie tylko przebrandować nasze jeżyny, ale także odbrandować :) VSM do tego to: VSM-09712-002 :) elmik musisz edytować znowu tytuł tematu :D
Panowie, lukas na moją prośbę rozwiał nasze wątpliwości i sprawdził vendor. Także teraz możemy nie tylko przebrandować nasze jeżyny, ale także odbrandować :) VSM do tego to: VSM-09712-002 :) elmik musisz edytować znowu tytuł tematu :D
No to nie pozostaje nic innego jak zmiana VSM :) Dzięki lukas
No nareszcie konkrety :) Temat zmieniam, a na swoim i tak zostawiam Vendor 666 :)
na swoim i tak zostawiam Vendor 666 :)
Ciekawe tylko czy będziesz mógł korzystać z profitów (o ile takie są) dla BB "na wolności" :)
Witam
A da się jakoś stworzyć własny branding tj. własne logo startowe?
kolego, czytnij temat, a się dowiesz
Panowie a czy wam sie zdarzylo juz na tym sofcie rimowskim .102 przy modelu 8310 ze urzadzenie bardzo czesto sie zawiesza??No dzisiaj to telefon kompletnie dostal bzika cos kolo 6 razy przy wlaczeniu musialem resetowac bo kompletna zawiecha albo bialy ekran byl albo wogole sie wylaczał.
A czy ma to jakiś związek ze zdjęciem brandingu? Przed zdjęciem nie miałeś takiego problemu? Pytam, bo piszesz w temacie o zdejmowaniu brandingu z BB :)
W moim przypadku po debrandingu wystapily takie problemy wczesniej terminal ani razu mi sie nie zawiesil a teraz to juz poraz drugi tak zgłupiał dlatego tu napisałem
czy wam sie zdarzylo juz na tym sofcie rimowskim .102 przy modelu 8310
A czy chodzi ci o nr vendor id czy wersję OS'a (102)??
Bo jeśli o wersję OS'a to może zrób upgreade? Jeśli nie to może zaśmieciła ci się jeżynka... Ostatnio "lansuję" metodę "reset to factory" za pomocą JL_CMD, leczy wiele problemów, czyści totalnie i co najważniejsze! Zrobiony przed użyciem backup można przywrócić w 100% i nie załadują się z powrotem żadne śmieci...
No i niestety zawsze istnieje najczarniejsza z czarnych możliwości, czyli awaria hard'u, ale nie posuwajmy się od razu tak daleko :)
Vendor Id to 179, a .102 to koncowka softu RIM-owskiego najnowszego, którego DM pozwolil mi zainstalowac(upgreadowac) po debrandingu do mojej jeżyny byc moze, ze mam jakieś smieci, wiec zrobię wipe'a i wrzuce od nowa caly sofcik, tylko zeby mi się zachciało to zrobić hehe.Dzieki za odpowiedz pozdro
Jednak telefon nie mogl dlugo czekac wszystko zrobiłem, wipe'a i sofcik od nowa na czysto zobaczymy jak bedzie teraz...
a .102 to koncowka softu RIM-owskiego najnowszego, którego DM pozwolil mi zainstalowac(upgreadowac) .....wiec zrobię wipe'a i wrzuce od nowa caly sofcik
Dlatego pytałem. ...102 to nie najnowszy soft. Tutaj: [Only registered and activated users can see links] jest wersja ...110 chyba najnowsza oficjalna multilanguage (nie licząc na pewno nowszych już wersji beta).. Proponuję ściągnąć, zainstalować, zrobić upgreade samemu, bo coś ten DM 4.7 składa słabe "propozycje" ;) .
Po upgread'dzie zrób backup, następnie JL_CMD "reset to factory" (pkt.5, nie wipe), później przywróć dane z pliku backup w całości i ciesz się nową czystą Curevką :)
W Vobisie ostatnio widziałem że sprzedają Boldy bez umów...
No i tu Panowie zonk. Koleżanka Babydoll ma Bolda z Vobisa i jej vendor id to 302 ! I co wy na to????
A swoja drogą jak ostatnio ściągałem jakiś sofcik przez przeglądarkę BB to był tam moment identyfikacji sprzętu, gdzie dowiedziałem się że mam BB z Rogers Wireless :shock: .... A vendor id: 179 miał być RIMowski..
Może 302 to brand Vobisu :P
Niestety nie udało mi się odbrandować Blackberry. Zarówno na Vista 64 bit jak i XP 32 bit pojawił się taki błąd
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
MML w wersji 1.8 Co może być przyczyną?
U mnie idzie bez problemu na Vista 64 Basic z MML 1.8.1.3
Niestety nie udało mi się odbrandować Blackberry...
Brakuje ci właściwego pliku "configuration". Trzeba nim podmienić ten co jest aktualnie..
a nie wiecie jak zrobić tak, żeby ta panda z JomMobile'a się pokazywała w przy ładowaniu do 8100?
apol, szacun :) jak tylko wrócę z pracy to zobaczę co i jak
Co to znaczy Suppress SOS i Ignore Intel Splash?
1. 0x01 1 RIM
2. 0xb3 179 FAST_100
3. 0xb7 183 ORANGE_ROMANIA
Drobna poprawka:
1. Serwisowy ID RIMu (soft z diagnostyką telefonu zamiast "helpa")
2. F100 czyli ID RIMu w telefonach sprzedawanych klientowi poza siecią operatorów (bez brandingu)
3. Orange Global w tym i Orange PL
A ile milisekund ustawić, żeby ekran startowy było widać odpowiednią ilość czasu jak w oryginale?
Apol opisz po polsku o co chodzi od "Suppress SOS" do końca :)
Witam może pomożecie mi uporać się z podstawowymi pytaniami dotyczącymi tego postu:
1- jak stworzyć plik bat* o podanej treści
2- jak sprawdzić ścieżkę do pliku MFI
Przy próbie załadowania zrobionego przez siebie VSM komunikat o błędzie (w załączeniu).
Ktoś ma jakiś pomysł ??
Witam może pomożecie mi uporać się z podstawowymi pytaniami dotyczącymi tego postu:
1- jak stworzyć plik bat* o podanej treści
2- jak sprawdzić ścieżkę do pliku MFI
1. tworzysz go w notatniku.
-otwierasz w notatniku plik dedykowany dla twojego modelu
-zapisujesz pod inną nazwą (np. laduj_soft.bat)
-zmieniasz ścieżkę do pliku z softem
-wstawiasz ścieżkę do pliku z softem
-zapisujesz zmiany
2. ścieżkę podawał wyżej chyba elmik
Wgraj jeszcze raz soft serwisowy, bo z tego co pamiętam to ten błąd wyskakiwał jak ktoś na zwykłym próbował wgrywać VSM.
Zakładam że robiłeś dobrze el coś się schrzaniło. Spróbuj jeszcze raz. Ja wgrywałem z tej stronki i jest ok.
elmik, racja. tego gigantycznego iksa na ekranie miałem właśnie po tym jak próbowałem na zwykłym sofcie VSMa załadować.
A co znaczy ten Supress SOS i ten cośtam Intel?
A co znaczy ten Supress SOS i ten cośtam Intel?
Ostatnio marbb podrzucił mi pewien fragmencik do przetłumaczenia i wyszło na to, że przy kodzie 179 pojawia się logo BlackBerry przed załadowaniem właściwej strony ("BlackBerry generic splash"). Czy "Ignore Intel Splash" nie oznacza przypadkiem możliwości zignorowania tej stronki "tymczasowej" np. z logo Intel? Nie wiem, czy to w ogóle możliwe....
Supress SOS - w dosłownym tłumaczeniu Przyciszyć SOS. Działa to tak że jak nie ma karty SIM w telefonie, lub przed wpisaniem PINu, nie ma w miejscu pasków zasięgu napisu SOS, ale mimo to można zadzwonić na 112 :P możliwe że coś jeszcze zmienia ale nie wiem.
Co do Ignore Intel Splash nie znalazłem żadnej różnicy przy zaznaczonej i odznaczonej opcji.
nie znalazłem żadnej różnicy przy zaznaczonej i odznaczonej opcji.
A działa ci w ogóle tak zrobiony VSM ?? U mnie nie, zerknij do pierwszego posta na tej stronie :(
Działa bez problemu. Dodaje mój plik który wgrałem na swój telefon, możesz spróbować wgrać.
Działa bez problemu. Dodaje mój plik który wgrałem na swój telefon, możesz spróbować wgrać.
Ale ja chciałem swój :(
Robię wszystko po kolei, przecież kreator jest prosty, ale wypełniam okienka tylko do momentu tego "Supress SOS". Czy dalsze też są konieczne?
Widzę tam tylko jakieś powitalne wiadomości, których nie chcę.
A co to w ogóle za błąd mi wyświetla? Wiesz?
Dokładnie nie wiem co to za błąd, a chciałem żebyś spróbował mój vsm, bo jedyne co mi przychodzi na myśl że bold chce może coś więcej niż starsze modele, a autor generatora jeszcze może tego nie odkrył. Innego wytłumaczenia nie widzę. No chyba że zadziała Ci ten ode mnie to można szukać dalej.
Ludzie! Potrzebuję pilnie plików MFI dla 7290 i 7230... Teo dorzucone "fabrycznie" to nie są te, które być powinny... Dajcie chopciaż nazwy....
konradzisko
08-04-09, 22:15
Witam, coś nie daję rady odbrandować, mam MML zainstalowanego C:\MML\ i Command-Line Programmer Version 3.9.0.49. Wszystkie pliki znajdujące się w katalogu z CLP przegrałem do C:\MML\HHFiles\. Plik z CLP nie nazywał się loader tylko cfp lecz zmieniłem jego nazwę na "loader", utworzyłem w notatniku plik 8310.bat z taką zawartościa:
loader -u load MFI/MFI-14796-017
pause
GOTO exit
Klikam na niego i pokazuje mi się Error, can`t open file. Niestety nie wiem jak to zmienić. Jeżeli mogę prosić o wzkazówkę to poproszę.
Witam
Mam pytanie czy ten sposob odbrandowania telefonu mozna przeprowadzic w stormie.
pozdrawiam i wesolych swiat.
Nie, nie można póki co...
- MFI/MFI-13961-025 - ścieżka do pliku MFI(tu akurat dla 8320) jaki jest dla naszego modelu możemy podejrzeć w pliku configuration.xml
A gdzie go znaleźć?
A gdzie go znaleźć? Po zainstalowaniu aplikacji w folderze programu będzie folder "Configuration" a w nim plik "configuration.xml". Rozklikaj go i poczytaj zawartość.
Ale jakiej aplikacji? Bo na razie zniknął mi napis Era...
Ale jakiej aplikacji? Tej najważniejszej oczywiście :)
- MML (najlepiej w wersji 1.8.1.3
- plik z brandingiem VSM
Plik VSM ([Only registered and activated users can see links])- dla bolda, 88xx, 83xx 81xx oraz 71xx
Jest to plik z obrazkiem startowym jak na zdjęciu na końcu tematu. Zmienia on na vendor id 179 co jest identyfikatorem RIMu
Witam,
a Panowie, czy te obrazki pódą na BB9000?
No, ale przecież napisane jest BOLD.
Domestos vs Cif
06-05-09, 18:00
czy te obrazki pódą na BB9000?
Plik VSM - dla bolda, 88xx, 83xx 81xx oraz 71xx
jak myślisz? ;)
nie zauważyłem, a czy można samemu wykonać sobie taki obrazek. Np. tło zdjęcia i jakiś napis?
Domestos vs Cif
06-05-09, 18:20
A mógłbyś poczytać sobie CAŁY wątek o debrandingu? Jest o tym mowa :)
cały jest długi a jestem w gorącej wodzie kąpany. A Ty jak coś wiesz to mółbyć napisać, że jest w tamtym wątku. Co Ci daje ten post. Punkty łapiesz? :-(
Domestos vs Cif
06-05-09, 18:53
cały jest długi a jestem w gorącej wodzie kąpany
No to masz problem, czasami nie wystarczy przeczytać tylko pierwszego postu żeby coś zrozumieć/ o czyms sie dowiedzieć.
A Ty jak coś wiesz to mółbyć napisać
Mógłbym, ale po co skoro jest już to napisane.
Co Ci daje ten post. Punkty łapiesz?
Przemilczę to, ale następnym razem uważaj co i jak piszesz!
A Ty jak coś wiesz to mółbyć napisać, że jest w tamtym wątku. Co Ci daje ten post. Punkty łapiesz? Przecież ci napisał, że jest w tym wątku. A jeśli miałeś na myśli żeby napisać ci tutaj co jest w tamtym wątku to wybacz, ale kopiować postów nie będziemy. Trzeba nie być w gorącej wodzie kąpanym i czytać.
Punkty łapiesz?Kolego! Moderator na forum nie łapie punktów tylko pilnuje aby nie było ono zaśmiecane, a co za tym idzie czytelne dla innych użytkowników. Dlatego nieraz jego wypowiedzi nie są zgodne z tematem wątku.
A punkty za tego typu stwierdzenia możesz złapać ty, ale to nic przyjemnego ;).
witam,
to moj pierwszy post wiec sie grzecznie witam. niedawno zakupilem BB 8700g z simlockiem o2 - czekam az przyjdzie i dzieki instrukcjom z forum bede bawil sie w unlockowanie. i chcialbym przy okazji usunac wszystkie smieci operatora - czy ten opis dotyczy tez 8700 czy tylko bolda, 88xx, 83xx 81xx oraz 71xx, tak jak to jest napisane przy plikach VSM w 1szym poscie?
z gory dzieki za informacje. pozdrawiam
Dotyczy także 8700 jak zawsze zapomniałem o tym modelu :)
Domestos vs Cif
21-05-09, 20:53
Kompletna lista VENDOR ID (to tak dla wiadomości).
0×01 1 RIM
0×64 100 T_MOBILE_US
0×65 101 CINGULAR_WIRELESS
0×66 102 AT_T_WIRELESS
0×67 103 NEXTEL
0×68 104 SPRINT_PCS
0×69 105 VERIZON_WIRELESS
0×6a 106 ALLTEL
0×6b 107 ROGERS_AT_T
0×6c 108 MICROCELL
0×6d 109 BELL_MOBILITY
0×6e 110 BT_CELLNET
0×6f 111 O2_GERMANY
0×70 112 DIGIFONE
0×71 113 TELFORT
0×72 114 T_MOBILE_GERMANY_AUSTRIA
0×73 115 TIM_ITALY
0×74 116 HUTCHISON
0×75 117 BOUYGUES_TELECOM
0×76 118 VODAFONE_SFR_FRANCE
0×77 119 ORANGE_FRANCE
0×78 120 VODAFONE_UK_NETHERLANDS
0×79 121 TELCEL_MEXICO
0×7a 122 TELSTRA
0×7b 123 T_MOBILE_UK
0×7c 124 VODAFONE_GERMANY
0×7d 125 O2_UK_IRELAND_ISLE_OF_MAN_NETHERLANDS
0×7e 126 TELUS
0×7f 127 SMART
0×80 128 STARHUB
0×81 129 TELEFONICA_SPAIN
0×82 130 VODAFONE_SWITZERLAND_SWISSCOM
0×83 131 CABLE_WIRELESS_WEST_INDIES
0×84 132 VODAFONE_ITALY
0×85 133 VODAFONE_SPAIN
0×86 134 T_MOBILE_NETHERLANDS
0×87 135 CINCINNATI_BELL
0×88 136 TELEFONICA_MEXICO
0×89 137 VODAFONE_AUSTRIA
0×8a 138 VODAFONE_AUSTRALIA_FIJI
0×8b 139 VODAFONE_IRELAND
0×8c 140 TELENOR_SWEDEN
0×8d 141 CSL
0×8e 142 ORANGE_UK
0×8f 143 VODAFONE_NEW_ZEALAND
0×90 144 SINGTEL
0×91 145 GLOBE
0×92 146 OPTUS
0×93 147 ORANGE_BE_MOBISTAR
0×94 148 VODAFONE_HUNGARY
0×95 149 BHARTI
0×96 150 KPN_NL
0×97 151 WIND_HELLAS_TIM_GREECE
0×98 152 VODAFONE_BELGIUM
0×99 153 VODAFONE_PORTUGAL
0×9a 154 TIM_BRAZIL
0×9b 155 BT_MOBILE
0×9c 156 EARTHLINK
0×9d 157 AETHER
0×9e 158 E_PLUS
0×9f 159 BASE
0xa0 160 DOBSON_COMMUNICATIONS
0xa1 161 VODAFONE_EGYPT
0xa2 162 ORANGE_SWITZERLAND
0xa3 163 RIM_WLAN
0xa4 164 T_MOBILE_SUNCOM
0xa5 165 MAXIS
0xa6 166 VODAFONE_DENMARK_TDC
0xa7 167 VODAFONE_SINGAPORE_M1
0xa8 168 VODACOM_SOUTH_AFRICA
0xa9 169 T_MOBILE_POLAND
0xaa 170 T_MOBILE_CZECH
0xab 171 T_MOBILE_HUNGARY
0xac 172 AT_T_SPRINT
0xad 173 MTN_SOUTH AFRICA
0xae 174 TIM_CHILE_ENTEL_PCS
0xaf 175 ORANGE_SPAIN
0xb0 176 VODAFONE_SMARTONE_HONG_KONG
0xb1 177 TCS_TELECOMMUNICATION_SYSTEMS
0xb2 178 AVEA
0xb3 179 FAST_100
0xb4 180 TURKCELL
0xb5 181 PARTNER_COMMUNICATIONS
0xb7 183 ORANGE_ROMANIA
0xba 186 TELKOMSEL
0xbc 188 VODAFONE_GREECE
0xbd 189 UNITED_STATES_CELLULAR_CORP
0xbe 190 MOBILINK
0xbf 191 VELOCITA_WIRELESS
0xc0 192 VODAFONE_CROATIA
0xc1 193 VODAFONE_SLOVENIA
0xc2 194 VODAFONE_LUXEMBOURG
0xc3 195 VODAFONE_ICELAND
0xc4 196 VODAFONE_FIJI
0xc5 197 VODAFONE_ROMANIA
0xc6 198 VODAFONE_CZECH
0xc7 199 VODAFONE_BAHRAIN
0xc8 200 VODAFONE_KUWAIT
0xc9 201 T_MOBILE_CROATIA
0xca 202 T_MOBILE_SLOVAKIA
0xcb 203 NORTEL
0xcc 204 CHINA_MOBILE
0xcd 205 MOVILNET
0xd1 209 SYMPAC
0xd2 210 PERSONAL_ARGENTINA
0xd4 212 ETISALAT_UAE
0xd5 213 CBEYOND
0xd6 214 AMX
0xd7 215 TELEFONICA_VENEZUELA
0xd8 216 TELEFONICA_BRAZIL
0xd9 217 ORANGE_ROMANIA
0xda 218 KTPOWERTEL_KOREA
0xdb 219 ROLLING_STONES
0xdc 220 DOCOMO
0xde 222 VODAFONE_BULGARIA
0xdf 223 NEXTEL_INTERNATIONAL
0xe0 224 PCCW_SUNDAY
0xe1 225 HAWAIIAN_TELCOM_CREDO_MOBILE
0xe2 226 VERIZON_MVNO
0xe3 227 MOBILY
0xe4 228 BWA
0xe5 229 O2_CZECH_REPUBLIC
0xe6 230 HUTCHISON_INDIA
0xe7 231 CELCOM
0xea 234 DIALOG
0xeb 235 XL
0xec 236 RELIANCE
0xed 237 VERIZON_WIRELESS_WHOLESALE
0xee 238 VODAFONE_TURKEY
0xef 239 TELEFONICA_MOROCCO_MEDITEL
0xf0 240 INDOSAT
0xf1 241 ALCATEL_SHANGHAI_BELL
0xf5 245 3_UK_ITALY_SWEDEN_DENMARK_AUSTRIA_IRELAND
0xf7 247 VODAFONE_ESSAR
0xf8 248 CENTENNIAL_WIRELESS
0xfa 250 T_MOBILE_AUSTRIA
0xfe 254 OI_BRAZIL
0xff 255 TELECOM_NEW_ZEALAND
0×102 258 HUTCHINSON_3G_AUSTRALIA
0×103 259 CABLE_&_WIRELESS_TRINIDAD_TOBAGO
0×10c 268 BMOBILE
0×10d 269 TATA_TELESERVICES_INDIA
0×10f 271 T_MOBILE_CROATIA
0×111 273 BT_ITALY
0×112 274 1&1
0×115 277 MTS_MOBILITY
0×116 278 VIRGIN_MOBILE
0×118 280 ORANGE_SLOVAKIA
0×11a 282 TAIWAN_MOBILE
0×11d 285 ORANGE_AUSTRIA
0×11e 286 VODAFONE_MALTA
0×120 288 BASE_JIM_MOBILE
0×127 295 CMCC_PEOPLES
0×12a 298 DIGITEL_WIRELESS
0×12b 299 SK_TELECOM
0×12c 300 SOLO_MOBILE
0×12d 301 CARPHONE_WAREHOUSE
0×12e 302 20:20_MOBILE_GROUP
0×134 308 XL_INDONESIA
0×135 309 FIDO_SOLUTIONS
0×136 310 WIND_ITALY
Kompletna lista VENDOR ID (to tak dla wiadomości). Tak dla wiadomości: post #106 ;)
To jest zupełnie normalne brandowanie
a czy jest możliwośc debrandowania bb7290 (logo vodafone przy starcie)? szukam, na forum i na faq ale nie znalazłem. proszę o pomoc
Można odbrandować cała serie 7xxx wg opisu z pierwszego postu tego tematu.
kurka, dzieki za pomoc. rzeczywiście jest :)
Heja:) Nigdzie nie znalazlem i w pierwszym poscie tez nie jest napisane, wiec pytam. Da rade mml'em odbrandowac 8900:confused:
Na razie nie ma takiej możliwości.
elmiku ([Only registered and activated users can see links]), czy jest jakaś możliwość załadowania VSM command-line programmerem?
Niestety nie, branding leży w tej części pamięci, która jest zabezpieczona przed zapisem i odczytem. Spędziłem wiele czasu próbując się tam dobrać, zanim został odkryty sposób poprzez MML. Można by jeśli się odbezpieczy pamięć ale nie wiem jak to zrobić. Ale spokojnie, prace nad unlockiem i debrandingiem modeli typu 8900 czy 9500, ale potrzeba jeszcze jednego 8900 do testów :) Zdradzę na razie tylko tyle, że jest osoba która odblokowała 8900 więc branding też się by udał. Ale tak jak wspomniałem potrzeba jeszcze co najmniej jednego 8900 żeby potwierdzić i sporządzić tutorial :) Ale póki co trzeba czekać :)
Powiedzcie czy odbrandowanie bb kupionego u operatora (oczywiście wszystko na gwarancji) może doprowadzić do utraty gwarancji na BB?
Chyba tak bo to jest jakaś ingerencja w telefon i oprogramowanie. Ale nie jestem pewien.
To juz nie chodzi o ingerencje. Wiekszosc gwarantow, zreszta w niejednej branzy tyko czeka aby cie tej gwarancji pozbawic. Jesli oddasz wiec telefon do serwisu gdy zajdzie taka potrzeba i serwisant zobaczy, ze nie ma brandingu to moim zdaniem na bank potraktuje to jako zlamanie warunkow gwarancji i cie jej pozbawi.
To juz nie chodzi o ingerencje. Wiekszosc gwarantow, zreszta w niejednej branzy tyko czeka aby cie tej gwarancji pozbawic. Jesli oddasz wiec telefon do serwisu gdy zajdzie taka potrzeba i serwisant zobaczy, ze nie ma brandingu to moim zdaniem na bank potraktuje to jako zlamanie warunkow gwarancji i cie jej pozbawi.
Wolałem zapytać bo wiadomo - nie każdy wszystko wie i na wszystkim się zna (przynajmniej nie ja). A jest tu wielu użytkowników którzy przeżyli nieco na tym świecie więcej niż ja... :).
Ja tez nie jestem pewien, takie jest moje zdanie. Wiem, ze potrafia zabierac z byle powodu, abys musial placic za naprawy.
Witam
Chcę odbrandować mojego bolda, ale mam problem. Po kolei:
Właczam tryb serwisowy (no aplikation linked)
włączam MML-a kombinacja klawiszy no i wogole program nie reaguje na podlaczenie fona. Internet mam wylaczony. Ktos tak miał?
Prosze o pomoc
_________
Wątek scalam z ISTNIEJĄCYM już tematem [porhinio]
A jaką masz wersję Windy i którą MML'a?
windows 7 i MML 1.8 cos tam...
Nie wiem, czy ktoś już w ogóle próbował na Win7... Z Vistą przy wersji MML 2 były problemy. Nie masz jakiegoś normalnego WinXP pod ręką, żeby spróbować?
do takich rzeczy tylko XP.
Domestos vs Cif
29-07-09, 18:00
Nie wiem, czy ktoś już w ogóle próbował na Win7
Co prawda nie robiłem debrandingu ale uruchamiałem MMLa (jak uwaliłem BB) na Win7, wersja 2.0 nie chciała działać a 1.8 tak.
Co prawda odbrandowywałem już BlackBerry lecz były to modele 87xx
Mam jednak pytanie co do samego pojęcia brandingu w BlackBerry.
Telefon uruchamia się,jest logo Orange,później inna tapeta niż w BlackBerry RIMowskim.
Co jeszcze zawiera w sobie branding BlackBerry ?
Czy da się go całkowicie pozbyć ? Wgrywamy do np.8900 oprogramowanie 5.0.0.130 najnowsze i branding znika ? Czy i tak trzeba przez MML usunąć logo ? Jak zrobić żeby brandowane BlackBerry stało się całkowicie pozbawione wstawek operatora ?
Czy i tak trzeba przez MML usunąć logo ? Jak zrobić żeby brandowane BlackBerry stało się całkowicie pozbawione wstawek operatora ?
Należy zmienić Vendor ID co da się zrobić tylko przez MML (aczkolwiek nie wiem czy robi się to tak samo w nowszych BB :)). Ściągałem tak branda z 2 BB Vodafone'owskich i nie zostawał nawet ślad po brandzie (brak logo poczas włączania itd., nawet motyw z Vodafone zniknął).
Tak wiem,daje się chyba(jak dobrze pamiętam) load VSM.
Ale ten VSM to własnie chyba logo operatora zawiera tylko(logo startowe) i jak robiłem tak z 87xx to zostawały tematy operatora i inne wstawki.
I właśnie..czy działa to również z 9000 lub 8900 ?
Ale ten VSM to własnie chyba logo operatora zawiera tylko(logo startowe) i jak robiłem tak z 87xx to zostawały tematy operatora i inne wstawki.Aby odbrandować całkowicie musisz wrzucić VSM RIMu czyli z vendor ID 179.
czy działa to również z 9000Osobiście odbrandowałem swojego T-Mobilowskiego Bolda. Nie mam żadnych "wstawek" T-Mobile, przeglądarka TMO zamieniła się na globusik, a kompozycje zmieniły się na standardowe, zniknęła kompozycja TMO.
Czytam temat i na 15 stronie jest napisane że nie potwierdzony jest ten sposób na 8900,że nie ma sposobu na zdjęcie brandingu.
Warto ryzykować ?
Wrzucać ten vsm z vendor id 179 do 8900 ?
Nie. Debranding nie dotyczy modeli 8900 i 9500. Przyszłych pewnie również nie.
Dzięki za odpowiedź.
Dobrze że się nie pośpieszyłem i nie wrzuciłem tego vsma.
Ale jak zauważyłem że tylko logo jest(nie przeszkadza mi) i tapeta od operatora to w sumie nie ma powodu żeby robić debranding.
Chyba że są jakieś ustawienia operatora już w BlackBerry które np.przeszkodzą mi w pracy z inną siecią ?
I nie wiadomo czy będzie się dało za jakiś czas pozbyć wstawek operatora ?
Chyba że są jakieś ustawienia operatora już w BlackBerry które np.przeszkodzą mi w pracy z inną siecią ?Z vendorem operatora tuż po upgradzie OSa masz domyślnie jego ustawienia w TCP, ale to przecież nie problem, wystarczy jednorazowo zmienić lub wyłączyć.
Zauważyłem jeszcze logo sieci podczas włączania przeglądarki.
To chyba tyle.
Czyli logo powitalne,tapeta,ustawienia sieci i logo przy włączaniu przeglądarki - taki branding jest w 8900.
Zauważyłem jeszcze logo sieci podczas włączania przeglądarki.Oczywiście, o tym zapomniałem. Ono także znika i zamienia się na logo "BlackBerry" po odbrandowaniu.
Witam
Proszę o pomoc, gdy zrobiłem punkt 1 z pierwszego posta i odpaliłem MML w wersji 1.8 na XP to po podłączeniu Bolda program nie widzi chyba go bo nie można używać np LOAD VSM?
Co mam zrobić aby go wgrać?
Pozdrawiam
Witam
Proszę o pomoc, gdy zrobiłem punkt 1 z pierwszego posta i odpaliłem MML w wersji 1.8 na XP to po podłączeniu Bolda program nie widzi chyba go bo nie można używać np LOAD VSM?
Co mam zrobić aby go wgrać?
Pozdrawiam
Spróbuj jeszcze raz wykonać wszystko od początku. I sprawdz czy dokładnie wykonałeś wszystko tak jak leci.
Poniżej link do całego zbioru plików VSM oraz katalogu z wyciągniętymi obrazkami.
Wybieramy sobie branding jakiej sieci chcemy, wybieramy sobie z katalogów obrazki jakie chcemy, folder z obrazkiem ma taką sama nazwe jak plik vsm, odszukujemy odpowiedni plik wgrywamy i mamy co chcemy
[Only registered and activated users can see links] Bawcie się
Link nie działa... Rapid mówi, że limit pobrań został wyczerpany.
Link nie dziaĹa... Rapid mĂłwi, Ĺźe limit pobraĹ zostaĹ wyczerpany.
Jak tylko wroce do domu to upne to jeszcze raz na premium to nigdy nie wygasni
e.
Słuchajcie, po całym dniu nerwów, obgryzionych paznokci i zaniedbanych klientów strategicznych dla firmy, udało mi się ustalić, dlaczego nie mogłem za diabła odpalić MML na żadnym z 3 kompów, na których próbowałem, pomimo robienia wszystkich kroków z instrukcji i anielskiej cierpliwości i ogromnej pomocy marbba, który podsyłał mi swoje pliki i służył radą - otóż jeśli ktoś chce odbrandować BlackBerry (z simlockiem będzie podobnie, założę się), to nie ma szans tego zrobić, dopóki na komputerze jest zainstalowany DM 5.0. Odinstalowałem go, zainstalowałem DM 4.6 i nawet bez rebootu komputera MML działa jak złoto :D
Można dodać to instrukcji, żeby ludziki nie tracili wiary w BB i czasu...
Witam po kilkudniowej przerwie ;-)
Mam problem z Boldem 9000.
Od jakiegoś czasu coś mi się działo z MML,mimo podłączenia telefonu MML nie wykrywał go,wszystkie opcje były szare więc nie mogłem odbrandować BB.
Postawiłem zrobić format.
Najgorsze jest to że BB ciągle wisi teraz na No Application Linked...
Czy mam szansę uratować 9000?
Dodam że instaluje teraz DM i boje się że nie wyszuka sterowników do BB bo w końcu telefon jest martwy tzn.wisi na tym No Aplication Linked.
Jakieś rady?
To dość pilne :-(
Nic sie nie martw - wyciagnij SFI i wepchnij do paletki - operacja zajmuje 2 minuty plus restart i masz wszystko po staremu. :)
Poszło :-)
Jednak format pomógł i MML wykrył w końcu telefon.
Teraz będę sie meczył z wgraniem softu bo co chciałem wgrywać 5.0 to wyskakiwał komunikat typu "masz najnowszą wersję i nie musisz aktualizować" i nic nie mogłem zrobić mimo że w telefonie mam 4.6
Ale to nie o tym już temat.
W każdym razie,debranding z 9000 poszedł w końcu mimo że MML przed właczeniem wywalił jakiś błąd rejestru.
MML może wywalić błąd, ale to nie problem. Nie chce za to współpracować, jeśli na kompie masz zainstalowany DM 5 (czytaj mój post #175).
Co do OS - oczywiście vendora usunąłeś, a w przypadku DM 5 - odłączyłeś też od sieci?
'No Application Linked' to nie powód do stresu i MML nie ma nic do tego! Żeby przywrócić paletkę do żywych, wystarczy loaderem wrzucić plik SFI wyciągnięty uprzednio z katalogu, w którym był zainstalowany wraz z aktualną wersją softu dla Twojego terminala - taka operacja trwa krótko i nie powoduje usunięcia jakichkolwiek danych z Twojej jeżynki.
Neverminder1
16-08-09, 17:28
Nigdzie nie mogę znaleźć programów potrzebnych do odbrandowania BB. Może ktoś mi pomóc?
Może ktoś mi pomóc?
No chyba niestety akurat w tej delikatnej sprawie, musisz sobie sam poradzić... Uwierz mi, można znaleźć to, czego szukasz w sieci...
Oj tak, google Twoim przyjacielem. I program napisany przez pana Bram'a Cohen'a też.
Nigdzie nie mogę znaleźć programów potrzebnych do odbrandowania BB. Może ktoś mi pomóc?
Fakt, trudno to znaleźć w sieci:
[Only registered and activated users can see links]****************
Nie podajemy linków do tego programu, czy nie zostało to już kilkukrotnie napisane?
//elmik
Fakt, trudno to znaleźć w sieci:
Podlinkowany przez ciebie program ma 5 Mb, a nie powinien mieć ok. 800mb?
Podlinkowany przez ciebie program ma 5 Mb, a nie powinien mieć ok. 800mb?
Te 5mb to sam setup, bez wszystkich plików dla każdego modelu BlackBerry - dlatego taki malutki :)
A przepraszam, nigdzie nie wyczytałem, że nie można, zapamiętam i zastosuję się.
Swoją drogą, ja nadal czekam na sposób odbrandowania 8900.
Neverminder1
21-08-09, 02:14
Rozumiem, że nie można podawać linków. Ale moim zdaniem temat - fajnie opisany, co z tego. Nie mogę nigdzie znaleźć programów do przeprowadzenia ODBRANDOWANIA. Po drugie, autor postu zamieścił skróty nazw programów, po których nie znajdzie ich nikt w internecie. Nawet GOOGLE kolego nie pomoże. Tyle.
Rozumiem, że nie można podawać linków. Ale moim zdaniem temat - fajnie opisany, co z tego. Nie mogę nigdzie znaleźć programów do przeprowadzenia ODBRANDOWANIA. Po drugie, autor postu zamieścił skróty nazw programów, po których nie znajdzie ich nikt w internecie. Nawet GOOGLE kolego nie pomoże. Tyle.
Komentować każdy potrafi, ale czytać ze zrozumieniem cały wątek to już nie każdy. Jakbyś przeczytał to byś wiedział, że wystarczy pw do mnie po link. Nawet GOOGLE w lenistwie nie pomoże kolego. Tyle.
Nie mogę nigdzie znaleźć programów do przeprowadzenia ODBRANDOWANIA.To raczej nie jest wina autora wątku.
Po drugie, autor postu zamieścił skróty nazw programów, po których nie znajdzie ich nikt w internecie. To bardzo interesujące, co piszesz. Jakoś ja i wielu innych znalazło.
Jakoś ja i wielu innych znalazło.
Co więcej - ja znalazłem posługując się samymi skrótami, zamieszczonymi przez Autora wątku...
Zaktualizowałem link do plików VSM, nie jest to moja paczka gdyż na kompie gdzie je mam mam wirusa i nie chciałbym nikogo przypadkiem poczęstować.
Z innej beczki, jest możliwość zmuszenia MML do współpracy z DM 5.0, należy tylko przekopiować plik BbDevMgr.exe z \mml\bin do c:\Program Files\Common Files\Research In Motion\USB Drivers\
Uff, dzięki pomocy elmik-a udało mi się uporać z tym fantem, pliki faktycznie ciężko było znaleźć, ale inni użytkownicy służą pomocą
A tak przy okazji to witam wszystkich użytkowników forum, gdyż jest to mój pierwszy post.
PS: z moich doświadczeń:
-DM 5.0 działa z MML, ale trzeba mu skopiować plik BbDevMgr.exe tak jak napisał elmik
-Bold nie chce współpracować z MML 2.0.1.3 (wyskakuję error 800 i coś tam)
-na MML 1.8.1.3 wszystko ładnie zadziałało :)
Neverminder1
22-08-09, 22:52
Również dziekuję ELMIK :)
paradygmat
27-08-09, 16:02
a macie plik VSM dla storma?
Nie mozna odbrandowac Storma. Czytaj uwaznie watek. Metoda jest dla wszystkich modeli wyprodukowanych przed Boldem z Boldem wlacznie.
Z innej beczki, jest możliwość zmuszenia MML do współpracy z DM 5.0
Trochę późno, ale również potwierdzam działanie z 'piątką' :) Zmusiłem się do wywalenia mojego ulubionego DM 4.6 i instalacji 5.0, więc od razu sprawdziłem, czy działa najważniejsza aplikacja ;)
Mam problem: kiedyś dawno temu odbrandowywałem 8310 oraz 8800, poszło bez problemu.
Dzisiaj tym samym MMLem próbuję odbrandować 8300 i niestety pokazuje mi się coś takiego jak w załączniku - ktoś ma pomysł co to może być?
Tak. Prawdopodobnie zainstalowałeś DM 5.0 i nie przegrałeś pliku .exe z MML (ścieżka na forum), albo odinstalowałeś w ogóle DM (chodzi o sterowniki do BlackBerry).
U mnie ten komunikat się pojawiał po odinstalowaniu DMa.
Mam 4,7, przedtem miałem 4,3.
Mam 4,7, przedtem miałem 4,3.
DM 4.7 masz?? Wywal to świństwo natychmiast (pkt. 4.7 FAQ - tak dla pewności)! :) Zainstaluj porządną wersję - 4.6 i MML powinien Ci odpalić bez problemu.
A mogę to 4,3? Pytam, bo nie za bardzo mogę teraz ściągać tak duże pliki a instalkę 4,3 mam jeszcze na kompie. ;)
nie za bardzo mogę teraz ściągać tak duże pliki4.6 bez Media Managera ma 100MB. Na 4.3 nie wiadomo, nie sądzę, żeby ktoś testował.
Jeszcze czasami w tym przypadku pomaga register.bat, o którym wcześniej pisałem. Po za tym mml musi być bezwzględnie bezpośrednio na dysku c.
Jeszcze czasami w tym przypadku pomaga register.bat
No to wynika z instrukcji, także nie wspominałem o tym. Ale taki właśnie błąd, jak ten na załączonym obrazku, pojawiał się u mnie, kiedy próbowałem odpalić MML po zdeinstalowaniu DMa. Po instalacji DM 5.0, register.bat nic nie pomagał - po prostu MML nie rozpoznawał urządzenia, dopiero przekopiowanie pliku .exe załatwiło sprawę.
Zainstalowałem 4.6 (przedtem deinstalacja starego wg. faq), przeniosłem wszystko na C, dalej to samo niestety. :/
A i o co chodzi z tym register.bat? Szukałem, ale jedyne gdzie pojawia się ta nazwa to właśnie poprzedni post.
A i o co chodzi z tym register.bat?Przed włączeniem MMLa odpal plik register.bat, który powinien być w folderze "bin" w śieżce C:\mml\bin.
Nie mam tego pliku. :/ Jeżeli masz możliwość możesz podać jego zawartość?
Plik w załączeniu. Rozpakuj i wrzuć go do folderu "bin" w podanej wyżej ścieżce i odpal. Przed uruchomieniem odłącz internet, jeśli tego nie zrobiłeś i nie włączaj na wszelki wypadek dopóki nie skończysz wszystkich czynności.
Plik register pomógł, dzięki wielkie. :) Poszło odrazu, za pierwszym razem.
BTW. bez odłączania od internetu zadziałało (słucham pewnej audycji radiowej przez internet i nie chce przerywać ;))
Plik register pomógł, dzięki wielkie.
Na DM 4.7?
BTW. bez odłączania od internetu zadziałało
Nie trzeba wcale odłączać internetu - przetestowałem to już :) Aczkolwiek - "strzeżonego...".
Na DM 4.7?Nie, napisal po drodze, ze zainstalowal 4.6.
Nie trzeba wcale od??cza? internetu - przetestowa?em to ju? :) Aczkolwiek - "strze?onego...".
Tak jest, dlatego napisalem na wszelki wypadek ;).
Na DM 4.7?
Pobrałem DM 4.6 w wersji z samym j. angielskim - ok. 64mb objętościowo.
Po odpaleniu tego .bat'a wszystko po prostu śmignęło za pierwszym razem. :D
Witam,
posiada ktoś pliczek VSM'a pod orange PL ?
Pozdrawiam.
[marbb] Czy to pytanie wymagało założenia nowego wątku ????? Luuudzie, litości !
Poszukaj na początku wątku, jest paczka ze wszystkimi VSM...
jest paczka ze wszystkimi VSM... Przyznam, że OrangePL tam nie znalazłem.
Są dla Orange tylko że widnieją jako Orange Romania. Kiedyś wybrałem jeszcze ze starych zasobów wszystkie jakie miałem.
szydelkodarek
18-09-09, 14:15
Witam, coś nie daję rady odbrandować, mam MML zainstalowanego C:\MML\ i Command-Line Programmer Version 3.9.0.49. Wszystkie pliki znajdujące się w katalogu z CLP przegrałem do C:\MML\HHFiles\. Plik z CLP nie nazywał się loader tylko cfp lecz zmieniłem jego nazwę na "loader", utworzyłem w notatniku plik 8310.bat z taką zawartościa:
loader -u load MFI/MFI-14796-017
pause
GOTO exit
Klikam na niego i pokazuje mi się Error, can`t open file. Niestety nie wiem jak to zmienić. Jeżeli mogę prosić o wzkazówkę to poproszę.
Witam wszystkich na forum.
Mam identyczny problem jak kolega Konradzisko, niestety nikt nie udzielił mu odpowiedzi. Czy to możliwe, że cfp.exe zachowuje się inaczej niż loader? Czytałem, że są to nazwy stosowane zamiennie dla tego samego pliku.
Czy to możliwe, że cfp.exe zachowuje się inaczej niż loader?
Nie zachowuje się inaczej - możesz go sobie dowolnie nazwać, byle tylko w pliku .bat była właściwa nazwa podana.
A pliku otworzyć nie może, bo jeśli masz model 8800, to MFI do niego nazywa się MFI-12740-036, a nie MFI-14796-017. Poza tym, sprawdź najpierw czy masz wszystkie pliki MFI w katalogu C:\MML\HHFiles\MFI.
szydelkodarek
18-09-09, 16:50
Dzięki za odpowiedź.
Oczywiście zminiłem nazwę na MFI-12740-036, zgodnie z tym co znalazłem w configuration.xml. Nie wiem czy mam wszystkie pliki w C:\MML\HHFiles\MFI gdyż brak mi punktu odniesienia. Wydaje mi się, że wcześniej to sprawdzałem, ale rzeczywiście 036 brakuje. Dzięki i sorry za problem.
Pozdrawiam,
Darek
Markowski72
09-10-09, 20:49
Takie pytanie, bo czegoś nie rozumiem. Mam u siebie w Boldzie OS'a .301, pojawił się nowszy .303 i to co najmniej u dwóch operatorów. Czemu DM 4.6, czy też 5.0 nie wykrywa go w sieci i nie daje o nim informacji? Także opcja w samym terminalu: "bezprzewodowa aktualizacja" nie daje spodziewanych wyników. Jak to tak naprawdę działa, doszliście do tego? Dodam tylko, że Bolda mam odbrandowanego.
Bezprzewodowa aktualizacja jest udostepniana tylko przez kilku operatorow (ATT chyba min) i to, ?e jest odbrandowany nie pomoze.
Markowski72
09-10-09, 21:00
Bezprzewodowa aktualizacja jest udostepniana tylko przez kilku operatorow (ATT chyba min) i to, ?e jest odbrandowany nie pomoze.
Ok, a DM ? Wiem, że jest na forum przynajmniej dwóch wybrańców RIM'u u których to działa :-). Czy jest możliwość załapania się w ich poczet ? W sumie to nie jest w temacie i sorki, ale ... sam rozumiesz, chciałbym wiedzieć :-)
Odbrandowany - czyli jaki VendorID masz?
Markowski72
09-10-09, 21:14
A już się wylogowałem :-). Mam vendor 179. Tak teraz pomyślałem, chyba żeby to zadziałało powinienem mieć vendor 1 ?
Wrecz przeciwnie. Vendor 1 i -1 to vendory serwisowe i moga miec nawet ograniczone mozliwosci.
A ju? si? wylogowa?em :-). Mam vendor 179. Tak teraz pomy?la?em, chyba ?eby to zadzia?a?o powinienem mie? vendor 1 ?
Hihi - wyszukiwarka sie klania - jest na forum cala lista vendorow. Zapytalem o numer, bo ja kupilem Bolda w Vobisie i myslalem, ze naturalnie jest niebrandowany - nic bardziej mylnego!
Hihi - wyszukiwarka sie klania - jest na forum cala lista vendorow. Zapytalem o numer, bo ja kupilem Bolda w Vobisie i myslalem, ze naturalnie jest niebrandowany - nic bardziej mylnego!
Pocieszę Cię, ja również myślałem, że Bolda kupiony w Vobisie jest nie brandowany.
witam wszystkich mam od 2 dni 8300 chcialbym cokolwiek zrobic z telefonem ale nie wiem jak prosze o pomoc
witam wszystkich mam od 2 dni 8300 chcialbym cokolwiek zrobic z telefonem ale nie wiem jak prosze o pomoc
Nie chcę być nie miły, ale czytanie to jest takie trudne zadania. W 1szym poście wszystko pisze.
Nie chcę być nie miły, ale czytanie to jest takie trudne zadania. W 1szym poście wszystko pisze.
Włochaty, przecież nie odpowiedziałeś na pytanie! Koleżanka chce zrobić COKOLWIEK.
Rady ode mnie: 1 - zielona słuchawka, numer telefonu, zielona słuchawka - dzwonisz - to jest dobre na początek.
Koniec OT, który zaraz wyląduje w koszu.
Włochaty, przecież nie odpowiedziałeś na pytanie! Koleżanka chce zrobić COKOLWIEK.
Rady ode mnie: 1 - zielona słuchawka, numer telefonu, zielona słuchawka - dzwonisz - to jest dobre na początek.
Koniec OT, który zaraz wyląduje w koszu.
Redaktorku - nie mądrz mi się tu..:p.
szczepanator
09-11-09, 16:23
Wszystkie opisane czynności robisz na własną odpowiedzialność, autor tematu ani właściciel forum nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikające z niewłaściwego wykonania procedury.
Powodzenia!
Czy w takim razie można coś zrąbać ?? :D
Czy w takim razie można coś zrąbać ??
ZAWSZE można coś zrąbać. Przecież nawet smarując chleb możesz palca sobie odciąć, nie? :P
Czy w takim razie można coś zrąbać ??
Generalnie to jest tak, jak Ojciec powiedział:
ZAWSZE można coś zrąbać.
Ale bez przesady. Jeśli przeczytasz UWAŻNIE instrukcję i zrobisz krok po kroku tak jak jest to opisane, nic się wydarzyć nie powinno. A jak już - to, zagłębiając się dalej w forum, wyczytasz, że Jeżynkę nie tak łatwo zabić i praktycznie z każdej sytuacji typu 'ZONK' z softem, można wyjść bez opresji i wszystko elegancko naprawić, w większości przypadków nawet nie tracąc danych.
Witam wszystkich!
chcialem odbrandowac bb 8100 i tu w pierwszym poscie znalazlem instrukcje jak to zrobic(mam wszystkie wymagane programy), ale mam problem a mianowicie mam problem z punktem 1 w/w instrukcji. Problem polega na tym, ze robie wszystko co jest tam napisane i wyskakuje mi error: i tu po angielsku ze nie moze otworzyc pliku ztad moje pytanie gdzie ma byc umieszczony pliczek .bat i czy do mojego bb8100 MFI-12511-025 jest poprawne?
P>S prosze o wyrozumialosc bo jestem tu nowy.
umieszczony pliczek .bat i
Obojętnie gdzie, ważne, żeby do pliku była podana PEŁNA ścieżka, czyli jeżeli w katalogu MML umieściłeś ten plik bat to w nim musisz wpisać ścieżkę bodajże HHfiles/MFI/Nazwapliku.mfi
A co do poprawności nazwy - wszystko masz w folderze Configuration w pliku configuration.xml. :)
Ten MFI jest poprany dla 8100. Co do pierwszego punktu plik bat powinien być w tym samym katalogu co loader. Jeśli chodzi o plik MFI to musi być podana odpowiednia ścieżka w pliku bat. To znaczy, że jeśli plik MFI, loader i plik bat jest w jednym katalogu to będzie on wyglądać tak:
loader -u load MFI-12511-025
pause
GOTO exit
Kolego dziekuje za zainteresowanie moim problem, ale mam jeszcze jedna watpliwosc skad wziasc plik o rozszezeniu .mfi? czy nalezy go zrobic samu?
skad wziasc plik o rozszezeniu .mfi?
Nie, nie trzeba go robić samemu, jest on w katalogu MML/HHFiles/MFI/
sciagnalem inna wersje mml multiloadera i tam jest ten katalog mfi
ile powinnien zaimowac w/w program?
ile powinnien zaimowac w/w program?
Ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami, ok 1,5GB.
ok 1,5GB.
Oczywiście rozpakowany. ;) U mnie zajmuje 1,46.
Czy moglby ktos podac link do programu Command-Line Programmer bo chyba tu tkwi moj problem ja mam jakis skopany bo nie moge przejsc punktu 1. Z gory dziekuje.
A jaka jest u Ciebie nazwa command-line programmera? Zmień ją na "loader" jeżeli jest inna niż loader. ;)
W katalogu z programem "RIM (BlackBerry) Wireless Device Command-Line Programmer Version 3.9.0.49" mam dwa pliki: cfp (aplikacja) i cfp_help. Czy nalezy zmienic nazwe aplikacji cfp na loader?
Czy nalezy zmienic nazwe aplikacji cfp na loader?
Zmień ją na "loader" jeżeli jest inna niż loader.
Ano, sam wywnioskuj... ;)
Dzieki kolego ojciec przeszedlem dzieki twojej pomocy przeszedlem punkt 1 (bardzo jestem wdzieczny za pomoc) ale teraz jak probuje wgrac VSM to za pomoca Mfi MultiLoadera to wyskakuje mi blad:Unable to open channel"RIM Cal task". Com error:0x80040008. Cannot reconnect to radio. The Device my be password enabled, please make sure the password is correct. Cannot connect to radio.
P>S Mi tez wyskoczyl blad z punktu pierwszego (opisanego w punkcie pierwszym)
A masz ustawione hasło na terminalu? Najlepiej je wyłączyć na czas odbrandowywania. Jaką masz wersję MMLa (MFI MultiLoadera) i jaką wersję DM?
Tak mam ustawione haslo w terminalu, ale juz chyba za pozno zeby je wylaczyc bo przeszedlem punkt pierwszy instrukcji? a co do Mfi multiloadera to wersja 1.8.1.3 a DM 4.6 ale powinna byc chyba 4.7.
P.s. na ekranie terminala mam tylko NO APPLICATION LINKED <FACTORY OS>
Ściągnij plik z załącznika i skopiuj do folderu c:\mml\bin i odpal go.
Muszę wreszcie dokleić to do pierwszego postu.
P.s. na ekranie terminala mam tylko NO APPLICATION LINKED
No to z ostatniego punktu załaduj plik SFI, wyłącz hasło i powtórz operację od początku. ;)
BTW. Też mi ten plik register.bat przyszedł do głowy ale nie pamiętałem skąd go można było zassać.
skopiowalem ten pliczek i dalej to samo nadodatek jak odpalalem ten lik to na chwile pokazala sie czarna ramka i nic sie nie dzialo to normalne? Aha dalej wyskakuje ten komunikat z mojego postu ponizej. Do kolegi ojciec jak zrobie punkt 3 to jak mam wylaczyc haslo terminala skoro w ustawieniach jest kludka. Dzieki za cierpliwosc