PDA

Zobacz pełną wersję : OS v4.7 dla BlackBerry 9500 STORM

Strony : [1] 2

Domestos vs Cif
22-11-08, 16:09
4.7.0.173
[Only registered and activated users can see links]

4.7.0.167
Pod linkiem znajdują się dwie wersje: EastAsia i AllLang (z językiem polskim)

4.7.0.164

4.7.0.151 [EastAsia]
link Megaupload ([Only registered and activated users can see links])

[Only registered and activated users can see links] .7.0.151.exe
(dzięki Noko83)

4.7.0.148 [Multilanguage]
Link na stronie BlackBerry ([Only registered and activated users can see links])

[Only registered and activated users can see links] _A4.7.0.148_Vodafone_Australia_and_Fiji.exe
(dzięki Noko83)

4.7.0.141 Multilanguage

[Only registered and activated users can see links] .7.0.141_Vodafone_UK.exe
(dzięki Noko83)

4.7.0.131 [BETA]
link megaupload ([Only registered and activated users can see links])
link rapid ([Only registered and activated users can see links] .7.0.131.exe)

4.7.0.122
link rapid ([Only registered and activated users can see links] .7.0.122.exe)

4.7.0.114
download ([Only registered and activated users can see links])

evilblade
04-12-08, 20:44
Witam,

BlackBerryŽ 9500
smartphone (3G)
v4.7.0.78 (Platform 4.0.0.98)
Cryptographic Kernel v3.8.5.51
Branding Version: 1.0.120.148
Micro Edition Configuration: CLDC-1.1
Micro Edition Profile: MIDP-2.0
Micro Edition JTWI Version: 1.0
Micro Edition Media Version: 1.1
Micro Edition PIM Version: 1.0
Micro Edition File Version: 1.0
Micro Edition Bluetooth Version: 1.1
Micro Edition Location Version: 1.0.1
Copyright Š 1997-2008

Link ([Only registered and activated users can see links])

Pozdrawiam

billydanze
04-12-08, 21:09
no wlasnie walcze dzis z tym softem, DTM 4.7 nie chce zrobic upgrade!!!

znalazlem ciekawy artykul, ktory proboje rozwiazac ten problem, lecz mi on nie pomogl.
Artykul pod tytulem
"dlaczego nie moge upgradowac softu mimo ze skasowalem plik vendor.xml"

dlatego sciagnelem DTM 4.6 i walcze dalej

dam znac pozniej

Okej wiec przez wersje 4.6 update zadzialal elegancko
teraz trzeba sie pobawic i zobaczyc o ile lepszy to soft ;-)

evilblade
05-12-08, 20:46
Zainstalowane za pomoca 4.7 bez najmniejszych problemow, o dziwo.

Pozdrawiam

toso92
14-12-08, 16:56
znalazlem ,to na niemieckiej stronie

strona niemiecka ale soft multi lang, ja instalowałem moja wersje francuska
i działa przepięknie ,BeBe jest naprawdę o wiele szybszy POLECAM ,
ps nie wiem jak z innymi wersjami językowymi
a tutaj maly filmik pokazujacy ulepszenia i szybkosc aplikacji

Domel
19-12-08, 10:04
4.7.0.83 ([Only registered and activated users can see links]) dla 9530 8-)

A TUTAJ ([Only registered and activated users can see links]) możecie obejrzeć sobie ten nowy OS na śmiesznym filmiku :)

[ Dodano: 2008-12-20, 11:50 ]
4.7.0.83 ([Only registered and activated users can see links]) dla 9500 8-)

Andrewoo
23-12-08, 01:25
JAk mam zainstalować tego OS przez DM czy jakoś inaczej ? I przyokazji forum fajne ale co taka zmiana ?

Domestos vs Cif
07-01-09, 16:10
OS 4.7.0.85 dla BB Storm (9500) All Language

toso92
09-01-09, 13:29
OS 4.7.0.85 dla BB Storm (9500) All Language

zaistalowalem ,widać znaczna poprawę , polecam

evilblade
09-01-09, 15:20
Pomiedzy 83 a 85 roznica praktycznie zadna.

toso92
15-01-09, 10:42

evilblade
19-01-09, 23:51
nowa wersja version 4.7.0.88 ([Only registered and activated users can see links] 7.0.88.exe)

Domel
20-01-09, 10:15
nowa wersja version 4.7.0.88 ([Only registered and activated users can see links] 7.0.88.exe)

4.7.0.88 dostępny jest również tutaj: [Only registered and activated users can see links]

Domestos vs Cif
20-01-09, 12:30
Nowa wersja jest już dostepna od wczoraj na pierwszej stronie, zapomniałem dodać info (napisałem tylko w shoutbox'ie).

Dodano wersję *.90

Informacja z ostatniej chwili, najnowszy OS (*.90) dla Storm'a wyświetla pełną klawiaturę QWERTY w trybie "portretowym" (czyli w pionie), we wcześniejszych wersjach było SureType na które wiele osób narzekało. Na dowód tego dodaje screenshota.

paradygmat
25-01-09, 13:49
Chciałem powiedzieć że linki z *.90 nie działają, możesz załadować jeszcze raz?

robaszki
25-01-09, 14:56
Witam... w którym miejscu są te linki?

robaszki
26-01-09, 21:42
Pytanko... czy nowy OS *90 posiada również J. polski?
Wczoraj wrzuciłem*85 i żal by mi było go stracić ... z góry dzięki za odpowiedź.

R_E_S_E_T
27-01-09, 07:45
znalezione w sieci

link do softu wersja 4.7.0.90

* wersja dla Storm 9530

evilblade
28-01-09, 23:41
Witam,

Taka moja rada skromniutka.
Jezeli ktos ma .88 (ostatni przed 90) nie polecam uaktualnienia. Co prawda poprzedni firmware umozliwial ladownie baterii tylko podczas podlaczenia USB jednak wiekszosc funkcji telefonu dzialala rewelacyjnie. Z softem 90 mam sa pewne problemy i trzeba byc wytrwalym zeby go uzywac... moja cierpliwosc sie powoli konczy wiec biegam z dwoma telefonami.

pozdrawiam

toso92
29-01-09, 18:34
nie radze instalować 90 tki ,co prawda ma ładniejsze klawisze ale jest całkowicie nieprzewidywalna
Wyłącza radio itp itd właśnie wracam do mojej ulubionej .87i poczekam chyba na jakaś oficjalna wersje RIMu bo mam juz dosyć testowania
pozdro dla wszystkich STORMISTOW

eraider
31-01-09, 20:54
pomocy po instalacji zamieszczonych tu os-ow moj bb storm 9500 z vodavone pada po 5 minutach, strasznie spowalnia a po ponownym wlaczeniu zawiesza sie calkowicie. macie na to jakas rade czy bede skazany na angielski,jaki os proponujecie

toso92
01-02-09, 11:30
pomocy po instalacji zamieszczonych tu os-ow moj bb storm 9500 z vodavone pada po 5 minutach, strasznie spowalnia a po ponownym wlaczeniu zawiesza sie calkowicie. macie na to jakas rade czy bede skazany na angielski,jaki os proponujecie
a jaka wersje zaistalowales ??

eraider
01-02-09, 14:20
na chwile obecna testuje OS v 4.7.0.85 jak narazie dziala troche wolniej ale dziala zastanawiam sie nad nastepna wersja 87

toso92
02-02-09, 21:05
na chwile obecna testuje OS v 4.7.0.85 jak narazie dziala troche wolniej ale dziala zastanawiam sie nad nastepna wersja 87
ja jeżdżę właśnie na 87 i to chyba najstabilniejsza wersja a jezeli nadal bedziesz mial klopoty to tylko jakis problem z hardem
pozdro

toso92
02-02-09, 21:10
jeszcze nie testowalem, ale juz jest

evilblade
02-02-09, 23:42
Zdecydowanie najlepszy jak do tej pory system, plynnie dzialajacy telefon... Czegos takiego spodziewalem sie zaraz po rozpakowaniu nowego telefonu, coz trzeba bylo te kilka tygodni poczekac.
Swoja droga zaczyna byc to irytujace, ze "wycieka" soft do telefonu i zbiegiem okolicznosci te "wycieki" sa co poniedzialek... zalosne troche lepiej sie przyznac do bledu bic w piers i poprosic grzecznie o testowanie softu przez uzyszkodnikow.

Nie wazne.

Mirror na rapidzie tutaj ([Only registered and activated users can see links] _A4.7.0.100.exe)

Pozdrawiam
ps. zdecydowanie panowie z bb uzywaja teraz wiecej mocy obliczeniowej mam nadzieje ze mi sie telefon nie zapali od temperatury procesora

toso92
03-02-09, 08:53
Zdecydowanie najlepszy jak do tej pory system, plynnie dzialajacy telefon... Czegos takiego spodziewalem sie zaraz po rozpakowaniu nowego telefonu, coz trzeba bylo te kilka tygodni poczekac.
Swoja droga zaczyna byc to irytujace, ze "wycieka" soft do telefonu i zbiegiem okolicznosci te "wycieki" sa co poniedzialek... zalosne troche lepiej sie przyznac do bledu bic w piers i poprosic grzecznie o testowanie softu przez uzyszkodnikow.

Nie wazne.

Mirror na rapidzie tutaj ([Only registered and activated users can see links] _A4.7.0.100.exe)

Pozdrawiam
ps. zdecydowanie panowie z bb uzywaja teraz wiecej mocy obliczeniowej mam nadzieje ze mi sie telefon nie zapali od temperatury procesora
masz racje co do tych wyciekających wersji,ale ja dałem sobie spokój, poczekam na oficjalna wersje, ,ile można ??A co d 100 tki to czytałem na francuskim forum ze dość fajna wersja ale nic nadzwyczajnego ,wiec nie będę się bawił szkoda czasu zostaje przy .87

evilblade
03-02-09, 17:22
87 to bardzo dobra wersja biorac pod uwage inne przewijajace sie w miedzy czasie, po 88 zdaje sie czy po 90 zobaczylem "Unable to crea...." reset i tylko 85 dzialala inne juz nie. teraz 100 dala mi ciut wiecej niz 87 wiec sie niej bede trzymal, moze nawet jak Ty do czegos oficjalnego.
100 jest szybsza niz 87 ale nie 4 krotnie wiec nie masz sie czym przjmowac. Po jednym dniu niewiele mozna powiedziec, tak naprawde decyzja nalezy do usera czy instalowac czy nie.

pozdrawiam

toso92
03-02-09, 18:15
87 to bardzo dobra wersja biorac pod uwage inne przewijajace sie w miedzy czasie, po 88 zdaje sie czy po 90 zobaczylem "Unable to crea...." reset i tylko 85 dzialala inne juz nie. teraz 100 dala mi ciut wiecej niz 87 wiec sie niej bede trzymal, moze nawet jak Ty do czegos oficjalnego.
100 jest szybsza niz 87 ale nie 4 krotnie wiec nie masz sie czym przjmowac. Po jednym dniu niewiele mozna powiedziec, tak naprawde decyzja nalezy do usera czy instalowac czy nie.

pozdrawiam
z tego co czytałem na francuskich forach podobno bateria tez trzyma dłużej na 100tce
czy możesz potwierdzić ?? może się przesiądę

evilblade
04-02-09, 00:50
hmm ani nie potwierdze ani nie zaprzecze, czesto uaktualniam telefon outlook-kalendarz zatem nie jestem idealna wykladnia do oceny baterii. postaram sie jutro popatrzec chociaz pol dnia zebys cos choc troszke wiarygodnego napisac

pozdrawiam

utaj
04-02-09, 11:12
ta 100 jest PL ?
mam 88 i czasem jak ktos dzwoni to ekran nie chce sie zapalic, dopiero po odebraniu moge zobaczyc kto dzwoni. Macie rowniez cos takiego?

pozdrawiam

toso92
04-02-09, 11:49
ta 100 jest PL ?
mam 88 i czasem jak ktos dzwoni to ekran nie chce sie zapalic, dopiero po odebraniu moge zobaczyc kto dzwoni. Macie rowniez cos takiego?

pozdrawiam
tak chyba był taki bug na 88 a co do PL to nie wiem bo nie używam
ps przesiadlem sie na 100 (mimo ze powiedzialem ze nie bede kombinowal ;))
rzeczywiście bardzo stabilna wersja

robaszki
04-02-09, 18:20
tak chyba był taki bug na 88 a co do PL to nie wiem bo nie używam
ps przesiadlem sie na 100 (mimo ze powiedzialem ze nie bede kombinowal ;))
rzeczywiście bardzo stabilna wersja

gdyby ktoś miał chwilkę ażeby zerknąć na tego Polaka w 100 byłbym wdzięczny...

xalax
06-02-09, 22:38
Z racji tego że to jest mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich:)
Chciałbym was jako użytkowników bb storma się coś zapytać ew. spytać o poradę... Mianowicie zastanawiam się nad kupnem bb9500, to byłby mój pierwszy bb i w związku z tym obawiam, że będę miał z nim kilka problemów... i przydała by mi się wasza pomoc. Ponieważ mam kilka pytań to może zacznę od aktywacji? Jeśli kupie nowego bb, trzeba go jakoś aktywować żeby działał? Z tego co wyczytałem to tak.. moglibyście mi to przybliżyć na jakiej zasadzie to działa? Trzeba gdzies coś na stronkach bb robić, pisać maila czy jak to wogóle wygląda? Kolejną sprawą jest OS o którym mówicie, jak mniemam nie będę miał wgranego najnowszego jeżeli kupie bb dajmy na to na allegro, i z tąd moje pytanie... Jak wogóle to się akutalizuje? Ściągam plik z neta i podmieniam? jest jakas opcja upgrade? Czy jak to się wogóle robi, odbywa? Nie mam do czynienia z kompem pierwszy raz ale za to z bb tak i jeśli mi pomożecie to napewno mi się uda;) nie chciał bym wydać 1700zł na telefon z którego nie będę mógł korzystać lub będę miał z nim dużo problemów... Z tego co piszecie firmware 4.7.0 jest stabilne i fajnie tel na nim śmiga. Jeśli tak to pewnie bym przy nim został, jeśli jest dobry to pewnie nie zmieniał bym go dłuższy czas (zakładając że wogóle uda mi się to zrobić). Jest jeszcze jedna żecz o którą chciałbym zapytać... Chodzi mi o czas trzymania bateri zakładając że dziennie przegadam ja wiem 20 minut? posłucham pare piosenek, i pare razy w ciągu dnia sprawdzę godzinę na telefonie;p Wytrzyma jakieś 2-3 dni? Z góry dziękuję za odpowiedzi.;)

marbb
07-02-09, 02:56
My również witamy!
Zanim napisałeś pierwszego posta trzeba było zapoznać się z działem FAQ jak na każdym forum.

Jeśli kupie nowego bb, trzeba go jakoś aktywować żeby działał? Z tego co wyczytałem to tak.. moglibyście mi to przybliżyć na jakiej zasadzie to działa? Trzeba gdzies coś na stronkach bb robić, pisać maila czy jak to wogóle wygląda?
FAQ

Kolejną sprawą jest OS ...... Jak wogóle to się akutalizuje?
FAQ!

toso92
07-02-09, 13:14
Chciałbym was jako użytkowników bb storma się coś zapytać ew. spytać o poradę... Mianowicie zastanawiam się nad kupnem bb9500, to byłby mój pierwszy bb i w związku z tym obawiam, że będę miał z nim kilka problemów... i przydała by mi się wasza pomoc. Ponieważ mam kilka pytań to może zacznę od aktywacji? Jeśli kupie nowego bb, trzeba go jakoś aktywować żeby działał? Z tego co wyczytałem to tak.. moglibyście mi to przybliżyć na jakiej zasadzie to działa? Trzeba gdzies coś na stronkach bb robić, pisać maila czy jak to wogóle wygląda? Kolejną sprawą jest OS o którym mówicie, jak mniemam nie będę miał wgranego najnowszego jeżeli kupie bb dajmy na to na allegro, i z tąd moje pytanie... Jak wogóle to się akutalizuje? Ściągam plik z neta i podmieniam? jest jakas opcja upgrade? Czy jak to się wogóle robi, odbywa? Nie mam do czynienia z kompem pierwszy raz ale za to z bb tak i jeśli mi pomożecie to napewno mi się uda;) nie chciał bym wydać 1700zł na telefon z którego nie będę mógł korzystać lub będę miał z nim dużo problemów... Z tego co piszecie firmware 4.7.0 jest stabilne i fajnie tel na nim śmiga. Jeśli tak to pewnie bym przy nim został, jeśli jest dobry to pewnie nie zmieniał bym go dłuższy czas (zakładając że wogóle uda mi się to zrobić). Jest jeszcze jedna żecz o którą chciałbym zapytać... Chodzi mi o czas trzymania bateri zakładając że dziennie przegadam ja wiem 20 minut? posłucham pare piosenek, i pare razy w ciągu dnia sprawdzę godzinę na telefonie;p Wytrzyma jakieś 2-3 dni? Z góry dziękuję za odpowiedzi.;)

cześć , ktoś powiedział "kto czyta nie bladzi" ,ale nie będziemy cie tutaj od razu blamować
jeżeli chodzi o BBstorm i o blokadę simlock to jest to tak jak z każdym telefonem tzn albo kupujesz bez simlocka albo zdejmujesz go u jakiegoś specjalisty np . jeżeli chodzi o instalowanie nowszej wersji to jest to bardzo proste ,ściągasz ja z internetu ,dostajesz plik exe instalujesz na kompie i pod koniec instalacji programik pyta się czy chcesz odpalić deskop menadzer (DM ) i za jego pomocą instalujesz dana wersje
jeżeli chodzi o baterie to rzeczywiście jest to słaba strona storma max 2 dni choć z wersja 100 daje sobie całkiem dobrze rade .i dobra rada na koniec nie próbuj instalować wszystkich wersji do testów ,weź albo 87 albo 100 bo stracisz dużo czasu a zyskasz trochę siwych włosów .

robaszki
07-02-09, 23:38
Panowie.. ponawiam.. pytanko.. czy .100 ma polski język? Byłbym ogromiaście wdzięczny za podpowiedź :)

toso92
08-02-09, 12:01
Panowie.. ponawiam.. pytanko.. czy .100 ma polski język? Byłbym ogromiaście wdzięczny za podpowiedź :)
nie widziałem PL podczas instalacji ,być może przy wyborze innego kraju na samym początku instalacji

marbb
08-02-09, 12:32
nie widziałem PL podczas instalacji ,być może przy wyborze innego kraju na samym początku instalacji
Wybór języka (lokalizacji) podczas instalacji OSa na PCcie nie ma żadnego związku z tym jakie języki on w sobie zawiera.
Język można wybrać po podłączeniu BB do DM w celu upgreadu softu lub po w dowolnym momencie i wybraniu w opcjach modułu ładowania aplikacji interesującego nas języka jeśli oczywiście DM nie zaznaczy go domyślnie podczas upgreade.

Panowie.. ponawiam.. pytanko.. czy .100 ma polski język?
W nazwie pliku z OSem o który pytasz jest napisane, że to wersja duńska, trudno więc bez zainstalowania go na PCcie stwierdzić czy zawiera język polski.
Na 100% "Polaka" znajdziesz w wersjach "multilanguage" i "all lang".
W takiej sytuacji aby to sprawdzić zainstaluj OS na PCcie, to nic nie kosztuje.
Włącz DM, podłącz Storma, zaneguj aktualizację i wejdź w moduł ładowania aplikacji, a tam wciśnij z lewej strony "dodaj/usuń aplikacje".
Zobaczysz tam wszelkie dostępne opcje językowe.

robaszki
11-02-09, 19:56
Czy zana ktoś może źródełko gdzie można zapodać Os .100 multilanguage?

toso92
11-02-09, 21:22
Czy zana ktoś może źródełko gdzie można zapodać Os .100 multilanguage?
poczekaj jutro ma byc 106 tka
ups juz jest [Only registered and activated users can see links]

Domestos vs Cif
11-02-09, 21:29
Wyprzedziłeś mnie Toso :p

Radzę zrobić upload na inny serw zanim go usuną (a może się tak zdażyć, jak z wersją *.100)

robaszki
11-02-09, 21:34
Ale sądzisz że będzie multilanguage? bo znalazłem tą 106 tkę na "crackberry" ale ma w nazwie European a nie multilanguage..

toso92
11-02-09, 21:41
Ale sądzisz że będzie multilanguage? bo znalazłem tą 106 tkę na "crackberry" ale ma w nazwie European a nie multilanguage..
no tez jakos nie moge dojsc po tytule 9500_omadrmEuropean_PBr4.7.0_rel150_PL4.0.0.133_A4 .7.0.106.exe
[Only registered and activated users can see links] .7.0.106.exe ciężko wyczuć trzeba próbować

robaszki
11-02-09, 21:44
wyczytałem na niemieckim forum że tylko anglik i francuz :( .. a masz może 100 albo 99 multi?

Widziałem filmik o tej 106 tce jest obiecująca... pochlebne opinie... szkoda tylko że brak multil.

toso92
11-02-09, 23:40
francuzi tez chwala ale poczekam kilka dni zeby nie bylo tak jak z 90 tka
nie mam PLki ,bo nie uzywam

mg2278
13-02-09, 11:50
Witam !

To mój pierwszy post - więc miejcie listość.
Storma posiadam od dwóch dni i to moja pierwsza jeżynka więc emocji i frustracji co nie miara. A i wątków przejrzałem dogłęgnie wiele
ale do sedna - chciałem uściślić jakie wersje softu teraz polecacie jako stabilne?
4.7.0.83 ? z menu PL
4.7.0.100 ? tą mam zainstalowaną i nie znalazłem menu PL
fabrycznie miałem soft 0.75 i ta 100 wydaje mi się że ma większe problemy z obracaniem ekranu

I jedno techniczne pytanie - jak już sią zainstalowało soft o wyższej numeracji to czy można wrócić do poprzedniej? może fabrycznego softu?
Poprzez DM zrobiłem backup ale podejrzewam że to tylko backup ustawień i zawartości a nie softu.

Z góry dzięki za wszelki wskazówki i cenne uwagi

korekta zapytań:
już wiem jak zrobić downgrade softu - na przyszłość patrz uważnie FAQ

Domestos vs Cif
22-02-09, 07:54
Calkiem swiezy OS v4.7.0.109 dla BB Storm (9500).

robaszki
22-02-09, 17:20

Zbiera bardzo dobre opinie.. szkoda tylko ze nie all lang.

Mam kłopot z aktualizacją Os... znajduje mi zainstalowaną na kompie .100 ale jak na nią kliknę to chwilkę pomyśli i odpowiada że tel. nie wymaga aktualizacji.. a mam obecnie .85 ..

OK.. temat nieaktualny..poradziłem sobie... szkoda że alllanguage w przypadku 4.7.0.100 Grecee nie oznacza j.polskiego w zestawie...są kurka wszystkie tylko nie Polski:(

pepepe
26-02-09, 15:42
Witam
"Zwipeowalem" urzadzonko i szlag trafil mi polski jezyk.
Jak go odzyskac ?
Co mam zrobic aby miec z powrotem pl ?

Telefon pochodzi z Voodafone.

mecenas666
26-02-09, 16:37
Musisz wgrac soft All lang lub Multilang - w nich znajdziesz jezyk polski. z Tego co sie orientuje, najnowszy dostepny soft tego typu to chyba 4.7.0.100, ale nie mam pewnosci. Pozdrawiam

pepepe
26-02-09, 16:52
Musisz wgrac soft All lang lub Multilang - w nich znajdziesz jezyk polski. z Tego co sie orientuje, najnowszy dostepny soft tego typu to chyba 4.7.0.100, ale nie mam pewnosci. Pozdrawiam

A moglbym prosic o link do takiego softu ?
Na www blackberry nie znalazlem nic a soft informuje mnie , ze mam najnowszy.

Pawel

tomas63
27-02-09, 20:50
Witam:)
Mam pytanie odnośnie OS do BB 9530.
Czy ten soft podejdzie do BB 9500 , czy to zupełnie inna bajka.
Pytam ponieważ widziałem OS 109 Alllanguage właśnie pod 9530 .:roll:

Domestos vs Cif
27-02-09, 20:55
Witam:)
Mam pytanie odnośnie OS do BB 9530.
Czy ten soft podejdzie do BB 9500 , czy to zupełnie inna bajka.
Pytam ponieważ widziałem OS 109 Alllanguage właśnie pod 9530 .:roll:

Nie, OS od 9530 jest CDMA, a my używamy GSM.

tomas63
28-02-09, 13:08
Dzięki za odp.
Kto pyta nie błądzi :)

loniu
28-02-09, 20:03
Właśnie wgrałem 4.7.....100 ale języka polskiego niet. Wersja Europe z Vodafone Grecja. Softcik fajny, znacznie lepiej chodzi telefonik (szyciej, znaczna poprawa klawiatury, opisy skrzynek itd.). Przez chwile miałem problemy z BES i BIS ale jak wyjąłem baterię na 15 minut aby zresetowały się ustawienia na serverach to zaczeło śmigać. Wszystkie trzy skrzynki biegaja pięknie.

Domestos vs Cif
28-02-09, 20:06
Podczas instalacji OS, wejdź w Zaawansowane ( w DMie) i spróbuj tam wybrać, jeśli będzie.

alien125
28-02-09, 20:11
spróbuj tam wybrać, jeśli będzieJeśli nie będzie to możesz pokombinować analogicznie do tego jak zrobiłem na 8707. Taki myk. ([Only registered and activated users can see links])

loniu
28-02-09, 22:32
polskiego nie było sprawdzałem w DM tylko Eng. Co do innych kombinacji to chyba sobie odpuszcze, bo z tego co czytałem to słownik i tak nie działa jeszcze w wersji 085. Menue w angielskim zupełnie mi nie przeszkadza. Jedyna zaleta jaka wynikałaby z polskiej wersji to słownik co by podpowiadał polskie wyrazy. Ale 100 tak na pierszy rzut oka jest o niebo lepsza.

Jazux
06-03-09, 22:29

Dead. W pierwszym poście odświeżony link.

rafoxf
10-03-09, 21:18
Jesli ktos jeszcze szuka aktualny link, OS 109 na Storm 9500, zainstalowalem wczoraj dziala bez problemow, :)

toso92
11-03-09, 17:24
albo tutaj
[Only registered and activated users can see links] ten podobno jest szybszy

Jazux
11-03-09, 20:17
Bóg zapłać za softa, wrzuciłem i po chwili testów, zauważyłem ostre przyśpieszenie...

toso92
11-03-09, 22:42
Bóg zapłać za softa, wrzuciłem i po chwili testów, zauważyłem ostre przyśpieszenie...
amen , napisz czy widzisz jakies bledy ?? ja narazie nie widze zadnej poprawy ,ale przeskoczylem ze 106 blad w datach w today tzn 03/jj jest nadal

pojawila sie oficjalna 113 tka

Jazux
12-03-09, 18:06
amen , napisz czy widzisz jakies bledy ??
Jeden... Rano nie chciało mi nic z karty pmaięci czytać :/ A melodię budzika miałem tam:/ No i zaspałem :/

,ale przeskoczylem ze 106 blad w datach w today tzn 03/jj jest nadal
Nie używam today, więc nie wiem...

kozacky
13-03-09, 19:04
Witajcie.
Po zainstalowaniu 114-stki mój stormik zgłupiał. przyspieszenia nie zanotowałem, natomiast czyjnik przyspieszenia działa jak mu się chce. Robiłem kilka razy reset i nic nie pomaga. teraz się zastanawiam jak zrobić downgrade do 109-tki która wydawała mi się najstabilniesza. jeśli wiecie jak sprawnie zrobiś dowgrade dajcie znać.

Pozdrawiam.

wlochaty
13-03-09, 23:03
Nie zastanawiaj się tylko poszukaj na forum. :)

kozacky
14-03-09, 20:01
dziękuję za zwrócenie uwagi ;D - zrobione i 109 lata teraz gładko na stormiku

wlochaty
14-03-09, 20:40
No problem:):):)

loniu
14-03-09, 22:26
czy ktoś moze wystawic nowy upload dla oficjalnej 13. Ten Słowenski nie dziala juz.

toso92
15-03-09, 11:39

Domestos vs Cif
15-03-09, 16:16

..patrz post #64

loniu
15-03-09, 16:59
Zainstalowałem oficjalna 113, mam nadzieję, ze nie bedzie już samorestartów. Dziwne jest to, że po instalacji przestała mi działać usługa BES, muszę chyba jeszcze raz przeprowadzić aktywację - no ale to dopiero w poniedziałek jak dostane od Admina kod aktywacyjny. BIS natomiast dziala bez problemu. Kolejny problem to GPRS - niby pokazuje transfer, BIS dziala ale internet nie chce działać?

Sethai
15-03-09, 17:25
Po reinstalacji OS zawsze trzeba na nowo przeprowadzić aktywacje BESa. Co do internetu - masz może BB w erze ? Jeśli tak to i problem internetu rozwiązany - Era blokuje internet przy BISie więc póki nie aktywujesz BESa to nie masz neta.

wlochaty
15-03-09, 18:17
Po reinstalacji OS zawsze trzeba na nowo przeprowadzić aktywacje BESa. Co do internetu - masz może BB w erze ? Jeśli tak to i problem internetu rozwiązany - Era blokuje internet przy BISie więc póki nie aktywujesz BESa to nie masz neta.

Era blokuje neta po apn blackberry czy ogólnie internet ??

loniu
15-03-09, 19:36
mam aktywację w Orange ale myślę, że jest podobnie. Jak działał BES nie było problemu. Swoją drogą śmieszne jest to, że w telefonie w service-ach BIS wyświetla się jako nieaktywny a wszystko działa. Wydaje mi się że to przez to, że soft jest z Vodafone. Zaleta 113 jest taka, że jeszcze mi się sam z siebie nie zrestartował. Może będzie dobrze bo to był najwiekszy mankament wersji 100.

Sethai
15-03-09, 20:08
Era blokuje neta po apn blackberry czy ogólnie internet ??

Po apn blackberry.

wlochaty
15-03-09, 23:12
Takie rzeczy to tylko w Erze :)

loniu
16-03-09, 14:30
OK aktywacja BES na 113 poszła bez problemu, no i transfer danych śmiga - znaczy transfer jest po APN od BES.
Ciekawa rzezcz, że dzisiaj po podłączeniu do DM pojwił się komunikat o dostępnym update versji 4.7 dla mojego urządzenia. Nie wiem czy bezpiecznie jest zaakceptować jako, że nikt nikt pisze o kolejnych oficjalnych wersjach.
Co robić ?

kozacky
16-03-09, 19:46
sprawdź - zawsze możesz downgrade zrobić ;D

robaszki
22-03-09, 20:44
Po 4 dniach użytkowania.. mogę polecić ...114 nie ma najmniejszych kłopotów z tym softem, a różnice pomiędzy np. 99 a 114 są widoczne.

kozacky
22-03-09, 21:38
ja po tygodniu wywaliłem 114 na rzecz 113 - miałem już dość resetów i przycinania = ale może to tak tylko u mnie

faficzek
24-03-09, 19:44
nie tylko u Ciebie ... tez po tygodniu wywaliłem 114 - resetów nie było ale strasznie wolno działał, zmiana na 113

miloszz
27-03-09, 06:34
Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Czy jest OS .113 posiadający polski input? System chcę mieć po angielsku, ale bardzo zależałoby mi na polskim słowniku do klawiatury sure-type. Albo czy istnieje możliwość dogrania do tego bez mieszania z całym OSem?

W tej chwili mam oficjalny .133 i nie narzekam (jeden samoczynny reset w ciągu tygodnia), a w wersji "alllang" widziałem tylko .114, o którym zdania są podzielone. Ale chyba będę musiał spróbować...

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Jazux
27-03-09, 16:24
Tutaj masz język PL dla Storma wyciągnięty z wersji .114 przeze mnie.
Zawartość archiwum kopiujesz do folderu:
C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files\*soft jaki masz na BB obecnie*\Java
Odpalasz DMa, on powinien w loaderze znaleźć PL język. Instalujesz go jak inne aplikacje.

miloszz
27-03-09, 17:43
Dzięki wielkie, prawie o to chodziło ;) Zainstalowało się, ale to jest polski do interfejsu i komend głosowych. Na liście input language ciągle tylko odmiany angielskiego (specjalnie nawet ustawiałem poslki gdzie się dało i pisałem na SureType - po angielsku zgadywał) :( Pewnie brakuje jakiegoś jedngo pliku jeszcze. Postaram się sam pogrzebać w plikach w .114.

EDIT:
Wygrzebałem ze .114 wszystko co miało w nazwie pl - bez zamierzonego efektu. Czy w ogóle jest tam polski dla inputu (jakoś średnio mnie ciągnie do 114 jako całości, to co mam mi styka, poza suretype)?

adam_tz
29-03-09, 20:34
Nie krytykować ! Ci którym potrzebne pobierać i podkręcać swoje 9500.

Jazux
29-03-09, 21:18
Nie znajdziecie póki co polskiego słownika do 9500...

Domestos vs Cif
09-04-09, 16:25
Świeżutki, OFICJALNY OS 4.7.0.122 dla BlackBerry Storm. Niestety bez PL (EastAsia).

kozacky
09-04-09, 19:13
już ściągam ;D - testował ktoś już ten sofcik?

toso92
09-04-09, 20:11
[Only registered and activated users can see links] tutaj troche szybszy dwl

albertdabrowski
09-04-09, 20:25
Siema. Mam proźbe! Wiem ze moze nie o to dokladnie chodzi w poscie, ale czy moglby ktos zamiescic link do tego programu na kompa, ktory obsluguje BB?? Chodzi mi o np. Nokia PC Suite ale dla BB Niewiem jak on sie nazywa! Szukalem na forum ale bez nazwy jest lipa! Z góry wielkie dzieki!

A i czy jest mozliwosc podania szczegółowej instrukcji jak zaktualizować BB Storma? Bylo by to dosc pomocne ze wzgledu na to ze nigdy tego nie robiłem. Czy jest to az tak proste ze nigdzie nie podaja :)

marbb
09-04-09, 20:42
Chodzi mi o np. Nokia PC Suite ale dla BBDesktop Manager, najlepiej v4.6 (link w FAQ).
podania szczegółowej instrukcji jak zaktualizować BB Storma?....Czy jest to az tak proste ze nigdzie nie podajaTak, jak każdego BB. Instrukcja w FAQ.

albertdabrowski
09-04-09, 20:52
Dzięki WIELKIE :)

Szuri21
11-04-09, 08:25
Czy ktoś wie co ciekawego wnosi najnowszy soft 122 ?

toso92
11-04-09, 08:54
Czy ktoś wie co ciekawego wnosi najnowszy soft 122 ?

chyba wszystkim się znudziło testowanie hehe ja zostałem przy 106 i jak narazie nic lepszego nie znalazłem

miloszz
11-04-09, 09:06
A ja zainstalowałem .122. Nie mam problemów, ekran obraca się sprawniej, aparat (przez naciśnięcie buttona po prawej) włącza się szybciej. Generalnie mam wrażenie (może to nadzieja, może to prawda), że chodzi szybciej. Za wcześnie mówić o zywotności baterii.

Nie zauważyłem nic nowego, ale może się nie przyglądałem wystarczająco uważnie.

Szuri21
11-04-09, 10:29
Nie chę zakładać nowego wątku (pouczony przez wlochatego ;p) a więc:

1. jakie są języki w tym nowym os? Bo zależy mi aby był Włoski.
2. Czy da się zrobić backup całego posiadanego obecnie softu. Np. jeśli mi się ten nowy nie spodoba to wgram aktualny stan teraźniejszego?
3. Czy wgrywając nowy OS tracę gwarancję. Jesli tak to czy po powrocie do pierwotnego stanu odzyskuje gware.

4. Jesli się nie traci gwary to zdecydowany jestem na zmianę softu i upgrade tylko trapi mnie jedno pytanie: jak jest najstabilniejsza wersja multilangue i czy warto ją zastepować nową 4.7.0.122

5. Gdzie znajde mój aktualny soft 4.7.0.75 dla Storma 9500. W sieci jest tego pełno ale tylko dla 9530 a kilka stron wcześniej pisaliście, że tak nie może być.
I czy może ktoś troszkę dokładniej opisać proces aktualizacjo OS'a. Mam DTM 4.6 i co dalej bo już mnie ku*wica za przeproszeniem chwyta. W FAQ coś tam jest ale jako, że jestem nowy w te klocki to naprawde niewiele mi to wyjaśnia.

marbb
11-04-09, 17:14
1. jakie są języki w tym nowym os? Bo zależy mi aby był Włoski.Jeśli to OS w wersji "multilanguage" albo "alllang" to na pewno jest i włoski.
2. Czy da się zrobić backup całego posiadanego obecnie softu. Np. jeśli mi się ten nowy nie spodoba to wgram aktualny stan teraźniejszego?Backup to kopia danych i ustawień, także jak wgrasz inny OS czy z powrotem poprzedni i zrobisz backup to przywróci ci telefon do twoich ustawień z przed backupu i przywróci twoje dane. Ale OSa nie przywróci, trzeba go najpierw po zrobieniu backupu zainstalować.
Czy wgrywając nowy OS tracę gwarancję. Nie.
Gdzie znajde mój aktualny soft 4.7.0.75 dla Storma 9500Na forum w dziale FAQ np. punkt 4.9, oraz w dziale: "OS dla BB Storm" od pierwszego posta począwszy.
czy może ktoś troszkę dokładniej opisać proces aktualizacjo OS'a...........W FAQ coś tam jest Nie "coś tam jest" tylko w punkcie 4.2 jest szczegółowa instrukcja upgreadu a w 4.3 downgreadu OSa. Prościej już nie da się tego opisać.

Szuri21
11-04-09, 17:40
Ok już wszystko jasne poza jednym: nigdzie nie mogę znaleźć OS 4.7.0.75 dla storma 9500 jest tylko dla 9530 :( a jeśli nie znajdę tego to nici z update :(

marbb
11-04-09, 18:02
Na pewno znajdziesz go tutaj ([Only registered and activated users can see links]) i na stronie producenta ([Only registered and activated users can see links]), ale ja zainstalowałbym najnowszy "multilanguage" (też go tam znajdziesz). :)

Szuri21
11-04-09, 18:51
No iznowu mnie to przerasta mam linki gotowe a dalej nie wiem co ściągnąć, nadal szuma tego OS tylko, że jest to telefon z włoch z Vodafone a tam nie widze vodafone italia

marbb
11-04-09, 19:01
jest to telefon z włoch z Vodafone a tam nie widze vodafone italia To nie ma znaczenia. Szukaj w innych sieciach, byle by wersja była taka jak chcesz i "multilanguage" lub "alllang".

Szuri21
11-04-09, 19:39
Ok a więc wszystko jasne.

Zrobiłem update do 122 i nie działa na nim język polski :( DM 4.6 go nie wykrywa. Spróbowałem też sztuczki i z tej paczki od Jazux'a końcówki pl zamieniłem na es i podmieniłem pliki w folderze Java niestety bez skutku. Język hiszpański był wykrywany jednak gdy chciałem go zainstalować wywaliło błąd o braku dostępności pliku net.rim.platform.lang.es. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to może od tego punktu zacząć się bawić i próbować przerabiać

Teraz kolejne pytanie czy nie mógłby ktoś wrzucić tutaj swojego słownika t9 do którego sobie pododawał własne słówka i czy w ogóle dałoby się to załadować ?

bielowm
15-04-09, 16:07
Chyba cos zrypalem w czasie wgrywania nowego OS do Burzy - od 30 minut na kompie mam komunikat:
oczekuje na zainicjowanie urzadzenia (sorry za tlumaczenie)
a na sluchawce bialy ekran z przekreslonym okregiem, w ktorym jest prostokat a w nim kolko, kwadrat i prostokat i pod tym diagramem Reload Software: 507

No i sobie tak jest i ja lamer nie wiem co dalej poczac?

Pomocy prosze

porhinio
15-04-09, 16:14
prostokat a w nim kolko, kwadrat i prostokat i pod tym diagramem Reload Software: 507

Ach kolego, kolego. FAQ pkt 1.14:

winno pomóc, mi pomagało.

Szuri21
15-04-09, 16:36
+ do tego co podał kolega wyżej JL-commander i ewetnualnie sam loader.exe. winnien starczyć.

bielowm
15-04-09, 18:07
dziekuje udalo sie

toso92
18-04-09, 23:29
MAM PROPOZYCJE ,,,,???
bombardować RIM mailami z problemami jakie mamy z naszymi STORMAMI ??
przecież kiedyś te cale pseudo wersie muszą się skończyć ??? ile można kurde robic za królika doświadczalnego ?? przecież płaciliśmy za nasze maszynki nie ??

Szuri21
19-04-09, 15:02
Oto doczekaliśmy się nowego OS. Nowego może jest źle powiedziane. Chodzi o wersję 122 przystosowaną dla Europy.

BlackBerry Handheld Software v4.7.0.172 (Multilanguage)

Package Version: 4.7.0.172
Applications: 4.7.0.122
Software Platform: 4.0.0.153
Filename:9500_omadrmEFIGS_Dutch_PBr4.7.0_rel172_PL 4.0.0.153_A4.7.0.122.exe
File size: 106.88MB
Download: DOWNLOAD ([Only registered and activated users can see links] F89D99BCD&dl=FD6860D84C1A7866B976F8F67007F6E8)

Jest on troszeczkę lżejszy do wersji EastAsia (114mb) ale z pogłosek niczym się nie różni prócz pakietu językowego. Niestety brak w nim polskiego. W wersji EastAsia nie działa nawet polski wyciągnięty z wersji 114 (w 113 działał i sprawował się świetnie). Ściągnąłem tą wersję Multilanguage i niestety nadal nie działa na niej język polski. Po prostu DM nie wykrywa go w ogóle.

Maciejz4
19-04-09, 16:01
Incorrect Link :P

Co do wersji 122 niewiem czy mam racje ale wydaje mi sie ze jest wolniejsza od 113. Czy u wszystkich ktorzy zaktualizowali storma do 122 menu telefonu nie dziala płynnie ?

Podczas upgradu do 122 natrafilem na dziwny problem zamiast upgradowac zrobil sie downgrade do jakiejs starszej wersji wiec ponownie sprobowalem z upgradowac ale tym razem DM nie widzi OSow. Poszukalem takiego problemu w FAQ i skasowalem vendora jak bylo napisane ale dalej nic widzi tylko jednego OSa. Co radzicie zrobic ?

porhinio
20-04-09, 08:08
ale tym razem DM nie widzi OSow

DM zrobił Ci downgrade do najnowszej wersji właściwej dla brandingu Twojego Storma, sam raz tak przez nieuwagę miałem :)

Dla pewności spytam. Zrobiłeś tak jak w poniższym poradniku?

Jeżeli mimo to nie widzi upgradu, zawsze możesz spróbować odłączając się od sieci na czas aktualizacji (przed uruchomieniem Desktop Managera). U mnie skutkuje to na 100% (pracuję na DM 4.7).

Maciejz4
20-04-09, 11:02
Zrobiłem tak jak według tego poradnika. Tzn. znalazłem go już kiedyś (poradnik) w wersji angielskiej na forum brytyjskim ale wciąż nie działa. Zrobię chyba tak że zainstaluję tego DM i OSa na kompie z Xpekiem bo ta Vista już mnie dobija, z wszystkim są problemy :)

Domestos vs Cif
20-04-09, 22:44
Posiadacze Storm'ów będziecie mieli co robić, kolejny OS dla waszych jezyn.

Wersja 4.7.0.131

Szuri21
21-04-09, 06:42
Kolejny mirror [Only registered and activated users can see links] .7.0.131.exe

EDIT:

Zainstalowałem nowego OS 131. Pierwsze wrażenia pozostały takie same jak przy 122. Jest dużo więcej języków niż 122 Multi ale nie uświadczymy w nim polskiego. Nie działą także ten przeznaczony dla wersji 114. Jeśli chodzi o sam soft to zauważalnych zmian brak. Może troszkę lepsza szybkość obracania ekranu (albo to moja nadzieja tak zadziałała). Działa stabilnie. O baterii będę się mógł wypowiedzieć za 2-3 dni.

bielowm
22-04-09, 11:56
Kolejny mirror [Only registered and activated users can see links] .7.0.131.exe

EDIT:

Zainstalowałem nowego OS 131. Pierwsze wrażenia pozostały takie same jak przy 122. Jest dużo więcej języków niż 122 Multi ale nie uświadczymy w nim polskiego. Nie działą także ten przeznaczony dla wersji 114. Jeśli chodzi o sam soft to zauważalnych zmian brak. Może troszkę lepsza szybkość obracania ekranu (albo to moja nadzieja tak zadziałała). Działa stabilnie. O baterii będę się mógł wypowiedzieć za 2-3 dni.

Tez wydaje mi sie ze ekran obraca sie znacznie szybciej. W porownaniu do 114 dziala chyba szybciej - to moje odczucia.

Szuri21
22-04-09, 13:30
A więc minął dzień więc mogę powiedzieć więcej. Bateria tak jakby trzymała dłużej i od wczoraj rano do teraz ubyło "tylko" 40 % co wcześniej było raczej nieosiągalne. Ekran jestem teraz już przekonany, że obraca się szybciej, jest też bardziej stabilny przez co często wyciągając telefon w kieszeni mam ekran w pozycji takiej jakiej bym chciał czyli w pionie. Telefon ogólnie przyspieszył i działa szybciej. Pamięć aplikacji mam na poziomie 15,7 mb niestety nie wiem czy to dobrze czy źle i nie wiem ile miałem wcześniej ale podaje tak abyście mogli sobie porównać. W każdym razie im więcej tej pamięci tym lepiej.

Kolejna sprawa to przeglądarka. Ona zaczęła śmigać szybciuteńko. Już ostrzyłem sobie ząbki na zapowiadanego OS 5.0.0.1 a tu taka pozytywna niespodzianka w formie 4.7.0.131

kozacky
22-04-09, 22:58
Pamięć aplikacji mam na poziomie 15,7 mb niestety nie wiem czy to dobrze czy źle
Ja zazwyczaj mam na poziomie 25-30 mb, ale bywa czasami 10 - natomiast najwięcej było coś ponad 40.
Nie oczekiwałem zbyt wielez zmian w v.131 więc może dla tego jestem bardzo miło zaskoczony ;D
Smigunia szybciusieńko, aż miło patrzeć.

wlochaty
22-04-09, 23:03
Czyli mówiąc prosto - jest widoczna poprawa w stosunku do wcześniejszych OS-ów?

pospiech
22-04-09, 23:32
Czyli mówiąc prosto - jest widoczna poprawa w stosunku do wcześniejszych OS-ów?

No to chyba oczywiste czytaja wypowiedzi, wiec po co pytac ?:P

Szuri21
23-04-09, 06:41
Możecie mi powiedzieć co daje ta wolna pamięć i dlaczego niektórzy mają 25mb ja mam ok.19

pospiech
23-04-09, 08:39
Możecie mi powiedzieć co daje ta wolna pamięć i dlaczego niektórzy mają 25mb ja mam ok.19

Duzo masz zainstalowanych programow, gier itp ??

Szuri21
23-04-09, 15:28
z Programów tylko Documents & Go (czy jak to się tam pisze) no i do tego łącznie jakieś 5 gierek a tak to nic innego. Języki tylko 2 angielski (który musi być) no i włoski, którego używam

Domestos vs Cif
23-04-09, 15:53
Same Documents to Go zajmuje 2MB + kilka gierek i wychodzi 5-6MB zajętego miejsca.

Szuri21
23-04-09, 17:56
Ale ten telefon ma 128 mb ram to co zżera te pozostałem i jakim cudem ludzie mają po 25mb jak mają więcej app i gier i innych bzdet

kozacky
23-04-09, 19:40
Ja często robię czyszczenie pamięci (jest taka mała aplikacja oryginalnie w bb) dodatkowo od czasu do czasu zapuszczam memory booster (jest w dziale downloads) i jak wcześniej pisałem mam około 25-30 mb

Sethai
23-04-09, 21:29
Szuri spróbuj wyczyścić pliki logów (choć nie sądzę, żeby aż tyle pamięci zajmowały ale napewno troche zajmują)

Szuri21
25-04-09, 08:24
Po wyrzuceniu baterii bo wyjmowałem kartę mam ponad 30 mega. Więc pewnie trzeba zwalniac pamięć co jakiś czas jakiś soft resetem czy coś.

erdeka
25-04-09, 18:36
Witam, po zmianie na soft 131 nic nie słychać jak dzwonię oraz mnie nie słychać po drugiej stronie. Głośność jest ustawiona ok, próbowałem wyciągać baterię i nic... Na zestawie słuchawkowym działa bez problemu.. Co to może być?

kozacky
25-04-09, 22:34
[Only registered and activated users can see links] e

zobacz czy to pomoże ;D

erdeka
25-04-09, 22:40
zrobiłem downgrade spowrotem do 113, w którym wszystko działało ale problem nie zniknął, ściągam 132, oby coś pomogło

ale to jest do 9530?

kozacky
25-04-09, 22:53
nie powinno być problemów - zaraz będę instalował u siebie to dam znać.
wyczytałem raczej pozytywne opinie na temat tego softu.

po zainstalowaniu 131 coś mi się jeżynka krzaczy:-( więc trzeba ratować

Domestos vs Cif
25-04-09, 23:17
soft od 9530 nie bedzie pasował do 9500. 9530 to jest model CDMA wiec i technicznie sie różni od naszego 9500 (GSM). Inaczej nie robili by dwóch wersji OSa.

erdeka
25-04-09, 23:39
a więc co teraz?

kozacky
26-04-09, 11:46
znów zrobiłem niepotrzebne zamieszanie - przepraszam:(

erdeka
27-04-09, 09:10
ok, udało mi się rozwiązać problem, telefon "utknął" w trybie słuchawkowym, kilkukrotne włożenie i wyciągnięcie wtyczki do jacka "odblokowało" go... Sprzedaje ten badziew dosyć już mam bawienia się telefonem w wersji beta:)

Szuri21
27-04-09, 11:10
Sprzedawaj, sprzedawaj mniej będziemy mieć do czytania i tłumaczenia ludziom nie do końca dorosłym, którzy nie potrafią docenić i wykorzystać całych możliwości drzemiących w BB możliwości.

Bo jeśli ktoś kupuje telefon dla picu żeby tylko dzwonić i nawet nie czyta instrukcji to nie moja wina. Takie zaawansowane telefony potrzebują czasu. a nie 5 minut jak byle gówniana nokia czy samsung. Ja dopiero po 2 dniach odkryłem pełnię możliwości telefoniku i udało mi się go na tyle dobrze poznać, że wybudziłem go ze śpiączki, z której nie umiał go wybudzić inny dość doświadczony user tego forum (zresztą dzięki dla niego za poświęcony czas).

No i na koniec małe podsumowanie, które świadczy o Twoim dość niskim poziomie intelektualnym i niskim wykształceniu (co zresztą przeczy temu skąd stać Cię na to cudo) ponieważ gdybyś poszukał o tym w internecie jest wiele zagranicznych forum czy to ang czy też ita (z których zresztą bardzo dużo korzystam) i tam zapewne znalazłbyś rozwiązanie ponieważ w Polsce BB są mało popularne natomiast na nie jednym zagranicznym forum jest tyle stormowców ile na naszym użytkowników :)

Z góry przepraszam jesli Cię uraźiłem ale wku... (tu przepraszam redakcję) to, że ludzie potrafią coś zmieszać z gównem nie podając powodu. Telefon zawisł w trybie słuchawkowym ludize taka błachostka i odrazu, że gówno. Powinieneś się śmiać z siebie, że takiego prostego problemu nie dostrzegłeś.

Z poważaniem Szuri21

erdeka
27-04-09, 12:32
ooo przepraszam panie specjalisto:D rozwiązanie znalazłem na crackberry bo na tym super forum się nawet nikt nie zainteresował. Mam ten telefon od 2 miesięcy i dałem mu chyba sporą szansę.. próbowałem z niego wykrzesać ci się da ale od softu 078 do 131 jedyna różnica to troche szybsze menu i pare kosmetycznych zmian.. Jeżeli jest to taka zaawansowana maszyna to dlaczego zawiesza się co chwilę, czasem wystarczy dotknąć wyświetlacz i zwiecha.. Jeżeli to jest takie fajne to chyba mam inne priorytety.. Firma RIM jest dla mnie śmieszna wprowadzając tak niedopracowany produkt na rynek.. Telefonu się nie kupuje "dla szpanu" tylko dla jego funkcji a jeżeli storm nie potrafi sobie poradzić prafie z żadną ze swoich funkcji w bezawaryjny sposób to ja dziękuję.. Bawcie się spece swoimi jeżynkami i piszcie kolejne posty jak to te cudowne produkty wam się psują a ja wystawiam swój na Allegro.. Kupię sobie kolejną Nokię i jak zwykle będe mógł normalnie z niej dzwonić, instalować na nią aplikację, korzystać z internetu oraz wciskać przyciski bez obawy o to czy się zawiesie.. i się nie napinać bo to fakty:P

Szuri21
27-04-09, 12:49
Spoko i nie panie tylko kolego :) aż tak stary to nie jestem dopiero 18 wiosen na karku :) Jakie Ty chcesz instalować aplikacje przecież sam powiedziałeś, że telefon nie jest dla szpanu a bb ma wszystkie potrzebne aplikacje ze sobą w sofcie no moze poza nawigatorem i ewentualnie mini opera reszta aplikacji to pewnie śmiecie które zamulają ci jeżynkę a tak naprawdę nie służą niczemu innemu jak tylko szpanowaniu. Ale dobra sprzedawaj mi nic do tego wolny kraj rób ta co chceta. Powodzenia na aukcji niech wysoko poleci na allegro.

erdeka
27-04-09, 12:57
google maps, opera no i bbsaber jest obowiązkowy:P przydaje sie tez bb unite jak sie nie ma orange dla firm:P

porhinio
27-04-09, 16:29
Panowie, nie offtopujmy w tym temacie i szanujmy wzajemnie swoje poglądy, proszę.

Domestos vs Cif
29-04-09, 16:51
Nowy OS *.141 został dodany, szczegóły w pierwszym poście.

Szuri21
29-04-09, 17:42
Pojawiają się opinie na forum włoskim, że jest to być może os dla bb 9530 ale ponoć działa. Jest to pewnie hybryda taka jak pierwsza wersja 122. Później dam znać co i jak.

Zmartwiła mnie jednak jedna opinia, że jest to krok wstecz i powrót raczej do 122 bo działa wolniej niż 131 ale nie wiadomo czy kolega robił battery pull po instalacji. Teraz zasysam, później dam znać jak zainstaluje.

EDIT

Właśnie zainstalowałem bez większych problemów. Jest to wersja dla 9500 czyli to co wcześniej pisałem jest nie prawdą. Nowy OS nie wprowadza zmiany kosmetyczne a raczej poprawia tylko szybkość. Teraz jest już zajeszybko prawie tak jak powinno. Śmiga szybko i co najważniejsze nie przymula. Zostawia dużo wolnej pamięci grubo ponad 40mb (u mnie 46mb). Ekran obraca się jeszcze sprawniej niż w 131 oczywiście z poziomu do pionu to nadal troszkę trwa ale jest to spowodowane zmiana rozdzielczości ekranu i aplikacji ale jest to bardzo szybkie. Na razie większych problemów nie mam. Języka polskiego nie ma i tak jak w poprzednich 2 OS'ach nie da się go dodać i zaimportować z 114. Tak na gorąca to wg mnie najlepszy OS.

Jak tylko zauważę jakieś inne ważniejsze zmiany to poinformuje Was o tym. Podzielcie się też Ci, którzy już zrobiliście upgrade.

Szuri21
07-05-09, 08:47
Domestos usuń ten link bo mają jakiś problem na stronce i z softem i podczas upgrade'u wystepuje błąd. Już wczoraj miałem dac link ale widząc ile jest z tym problemów i maili zasypującyh ich wszyscy użytkownicy próbujący dostali maile z instrukcjami poczekania paru dni. Więc myślę, że będziemy czekać do 10 maja kiedy to ma się pojawić oficjalny OS 168.

Błąd, o którym mówiłem:

Domestos vs Cif
07-05-09, 16:47
Link działa bez problemu, właśnie pobrałem tego OSa.

Marf78
07-05-09, 16:53
Domestos usuń ten link bo mają jakiś problem na stronce i z softem i podczas upgrade'u wystepuje błąd. Już wczoraj miałem dac link ale widząc ile jest z tym problemów i maili zasypującyh ich wszyscy użytkownicy próbujący dostali maile z instrukcjami poczekania paru dni. Więc myślę, że będziemy czekać do 10 maja kiedy to ma się pojawić oficjalny OS 168.

Zainstalowałem OS *.141 Żadnych problemów podczas instalacji. Rzeczywiście sprawnie wszystko wygląda i działa.

amw
07-05-09, 17:06
Witam. Zainstalowałem OS .141 przez DM w wersji przeznaczonej dla Vodafonu. Faktycznie, widać poprawę szybkości. Co do stabilności - no cóż, pożyjemy, zobaczymy... Poza tym, nowy OS wykasował mi wszystkie informacje (maile, sms-y oraz książkę telefoniczną) - dobrze ze miałem kopię zapasową. Znacznie bardziej denerwujące było usunięcie hasła do instango, przez co nie moglem uruchomic gg (a ze hasla nie pamiętałem... więc trzeba bylo procedurę instalacji komunikatora powtórzyć). No cóż - czas pokaże co nowy OS jest warty. Pozdrawiam.

fism
07-05-09, 18:21
nowy OS wykasował mi wszystkie informacje (maile, sms-y oraz książkę telefoniczną)
Tak jest zawsze. W trakcie update możesz ustawić czy chcesz, żeby wykonał kopię zapasową i przywrócił ją po update. Nie zaznaczyłeś - Twoja strata ;) Ważne, że dane się w jakiś sposób zachowały.

Znacznie bardziej denerwujące było usunięcie hasła do instango,
Po update OS'u wszystkie programy trzeba aktywować ponownie (a przynajmniej znakomitą większość).

Szuri21
07-05-09, 20:11
Ok już wszystko jest w porządku o 11 nadeszła z włoch wiadomośc, że wersja nieoficjalna została oficjalną :) więc jak ktoś miał wczesniej 141 beta to teraz ma teraz to samo. Przepraszam za kłopot ale mogę podać linki gdzie ludzie mówią o tym problemie (żeby nie było, że ściemniałem :))

toso92
08-05-09, 10:42
Witam. Zainstalowałem OS .141 przez DM w wersji przeznaczonej dla Vodafonu. Faktycznie, widać poprawę szybkości. Co do stabilności - no cóż, pożyjemy, zobaczymy... Poza tym, nowy OS wykasował mi wszystkie informacje (maile, sms-y oraz książkę telefoniczną) - dobrze ze miałem kopię zapasową. Znacznie bardziej denerwujące było usunięcie hasła do instango, przez co nie moglem uruchomic gg (a ze hasla nie pamiętałem... więc trzeba bylo procedurę instalacji komunikatora powtórzyć). No cóż - czas pokaże co nowy OS jest warty. Pozdrawiam.
zrobiłem ten sam błąd co ty tzn wybrałem zła wersje podczas instalacji ale na szczęście miałem backup no i smrtguard który wszystko przywrócił jak trzeba. Dodam ze dostałem maila od RIM żebym zrobił upgrade ze strony RIM
BlackBerry Software Update Notification

Update Today!

----------------------------------------------------

What else can your BlackBerry® smartphone do for you?

Find out when you update to the latest smartphone software! This free update is
ready and waiting to help you do more with your BlackBerry smartphone. To update
today visit [Only registered and activated users can see links]

New ways to work and play!

* An update of BlackBerry® Device Software version 4.7 is available. This
update includes optimizations and enhancements approved by your wireless service
provider.
Note: If your device is associated with an email account that uses a
BlackBerry® Enterprise Server, contact your administrator for more information
about updating..

Get the most advanced BlackBerry Device Software to keep your BlackBerry
smartphone performing at its best. To update now visit [Only registered and activated users can see links]

Recently changed your BlackBerry smartphone? If you are viewing this message
from your BlackBerry browser, you can automatically update your device
information when you visit [Only registered and activated users can see links] ... A64250B8C5.

Research In Motion

bedzisz
08-05-09, 12:00
a ja zainstalowalem i owszem i po kilku dniach uzytkowania mam dziwne wrazenie ze bateria "kleka" o wiele szybciej niz przedtem i na innych softach - ale jeszcze potestuje

kozacky
08-05-09, 17:30
a ja zainstalowalem i owszem i po kilku dniach uzytkowania mam dziwne wrazenie ze bateria "kleka" o wiele szybciej niz przedtem i na innych softach - ale jeszcze potestuje

u mnie wręcz przeciwnie - bateria po 10 godzinach pracy (kilka maili, smsów, kilkanaście minut rozmowy - przeciętny dzień) wykazała 95%. Pod wcześniejszymi softami było dużo mniej ( około 70% ).

paradygmat
11-05-09, 10:41
U mnie na tym sofcie zauważyłem spadek żywotności baterii jak czytam e-booki, wczesniej nie miałem z tym problemu ale teraz jak mam włączane documents to go, to bateria trzyma zaledwie 4-5 godzin , nawet jak nie czytam i program jest w tle, jak documents to go jest wyłączony to bateria żeczywiście zdaje się trzymać dłużej w porywach nawet 2 dni ,na wcześniejszych OS nie było aż tak rażącej różnicy w pracy jeżynki, mam nadzieje że to poprawią

ceka
17-05-09, 12:36
Witam wszystkich.nie orientuje sie ktos przypadkiem jaki i kiedy bedzie dostepne jakis nowy os zastepujacy 141.jest jak wrzod na dupie i po prostu mam juz go dosyc.czytalem na crackberry ze pracuja nad wersja 5.0 ale na to pewnie jeszcze dlugo poczekamy.wie ktos cos moze o 4.7.0.168?dzieki i pozdrawiam.;

Szuri21
17-05-09, 14:21
168 miał być 10 maja ale nieoczekiwanie kilka dni wcześniej 141 stała się oficjalna więc nie wiem jak to będzie. JAk tylko coś będę wiedział to napiszę.

adam_tz
17-05-09, 19:34
Szuri21 czy ten OS można tez spolszczyć stara metoda?

ceka
17-05-09, 20:19
.Szukalem troche o tym ale od kiedy 141 stal sie oficjalnym to na CB nikt sie na ten temat nie wypowiada.pozyjemy zobaczymy:-(Dzieki Szuri

O ile mi wiadomo to nie zagra to spolszczenie na tym sofcie.

Szuri21
18-05-09, 08:27
Nie działa pisałem już o tym wcześniej i pisałem też o tym w temacie o polskim języku. Język polski jest tylko w NIEoficjalnym OS 114 ale można go też doinstalować do oficjalnego OS 113. Niestety ale tylko w tych 2 OS uświadczymy na dzień dzisiejszy polski język.

Szuri21
30-05-09, 18:28
Mapy mi śmigają cały czas tak samo jak wcześniej i nie wiem co może być przyczyną, ale sprawdź też czy u Ciebie jest wszystko w porządku. Problem z DM to raczej normalka ponieważ jest to zmodowany OS i DM nie wykrywa go poprawnie. Dlatego ja przed instalacją mojej hybrydy zainstalowałem sobie na normalnej .141 potrzebne aplikacje tak aby po upgrade plików zostały w telefonie :) wtedy mam pewność, że one będą i będą działały. Spróbuj ewentualnie zainstalować owe aplikacje używając Loader exe.

miloszz
30-05-09, 19:27
Najważnejsza dla mnie sprawa (i pewnie usłyszę nie): czy polski jest też do SureType?

System zawsze trzymam po angielsku, ale marzę o pisaniu po polsku na suretype (querty za wąska na pisanie jedną ręką w zatłoczonym busie :/ )...

Szuri21
30-05-09, 20:08
Niestety nie :( i to już jest niezależne ode mnie bo gdyby w ogóle takie coś było to na pewno bym próbował go jakoś zaaplikować.

ceka
30-05-09, 20:18
ratunkuuuu!!error 523 przy instalce na samym koncu procesu.

Szuri21
30-05-09, 20:29
Uruchom Loader.exe i sprawdź czy widzi BB podpiętego do kompa. Jesli tak to zainstaluj wszystko jeszcze raz.

ceka
30-05-09, 20:40
nie widzi:-(

Szuri21
30-05-09, 20:46
Spróbuj tego [Only registered and activated users can see links]

No i oczywiście ma sie rozumieć, że battery pull zrobiony jako pierwszy

Spróbuj też czy DM Ci rozpoznaje telefon i włącz DM i wybierz połączenie. A jak nie to pozostaje Ci JL_Cmder/javaloader i WIPE ale powiem tak dobry wipe nie jest zły bo oczyści Ci Twoją jeżynę.

kozacky
30-05-09, 22:11
też miałem 523 - męczyłem się kilka godzin - odinstalowałem wszystkie wersję os'ów z kompa - starałem się zrobić wcześniej downgrade ale nie wychodziło - zainstalowałem od nowa 141 w wesji szuri1.0 - wersja PL nie chce wejść - ale jeszcze powalczę
- ważne jest żeby nie robić backupu podczas instalacji !!!

ceka
30-05-09, 22:22
No wiec tak,zrobilem na niej wipe'a nastepnie odinstalowalem dm i os,zainstalowalem DM i OS od nowa na pc,zaladowalem OS 141 na jezynke (weszla bez problemu)a potem twoja hybride i to samo error 523.dodam jeszcze ze usunalem vendora.Nie mam pojecia z jakiego powodu mi nie wchodzi.

Szuri21
31-05-09, 07:59
Dziwne czyli macie problem z wersją PL ? a stara wersja chodzi bez problemu ? A zrobiliście wcześniej downgrade do zwykłej .141 ? Nie ma pojęcia co może być nie tak dla pewności zrobiłem godzinkę temu cały proces od nowa tzn. downgrade do zwykłej .141 (w taki sam sposób jaki opisałem wcześniej) i potem zapuściłem mój instalator i załadowałem nowe pliki Loader.exe. A uruchamiacie mój instalator z PRAWAMI ADMINISTRATORA ?

Własnie się dowiedziałem, że jest to error spowodowany niezgodnymi aplikacjami i być może przyczyną tego jest zwykła skórka. Jeśli tylko macie czas i chęci spróbujcie zainstalować v1.1 jeszcze raz tylko że: Jak instalujecie zwykły OS to oprócz angielskiego zainstalujcie jeszcze jeden dodatkowy język np. włoski (bo będzie mi łatwiej coś później ewentualnie podpowiedzieć). Po instalacji zmieńcie skórkę na standardową i ustawcie język w swojej jeżynce na włoski. Teraz zainstalujcie moją hybrydę (tak samo jak w poprzednich instrukcjach z prawami admina itp) i przeprowadźcie instalację jeszcze raz. Być może to właśnie skórka gryzie się wam z językiem polskim i wywala app 523 error. Jak się instalacja uda (oczywiście musicie ją przeprowadzić na ustawionym języku włoskim, który także musi być zaznaczony podczas instalacji hybrydy) przejdźcie do opzioni -> lingua i wybierzcie polski.

yareck
31-05-09, 10:34
Witam wszystkich BB-maniakow :)
To moj pierwszy post, wiec o wyrozumialosc prosze. Walcze z twoja najnowsza hybryda Szuri i wielka dupa, niestety.Kiedy pojawia sie okno: "Pobieranie konfiguracji urzadzenia" to na etapie"Odczyt konfiguracji systemu urzadzenia" wyskakuje nachalne okno "Wystąpił problem z aplikacją Handheld Application Loader Wizard i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty." Podchodzilem to problemu z kazdej strony. Przeinstalowalem OS w kompie i w tel. na nowo...i caly czas to samo.Dla scislosci mam oficjalna 141

ceka
31-05-09, 10:41
Stara wersja chodzi bez problemu.dziwne z ta skorka bo ja np.mam caly czas ustawiona standardowa i tez dupa zaraz to zrobie jeszcze raz ale z wloskim zobaczymy czy cos pomoze.

Tweedle
31-05-09, 20:23
Witam wszystkich BB-maniakow :)
To moj pierwszy post, wiec o wyrozumialosc prosze. Walcze z twoja najnowsza hybryda Szuri i wielka dupa, niestety.Kiedy pojawia sie okno: "Pobieranie konfiguracji urzadzenia" to na etapie"Odczyt konfiguracji systemu urzadzenia" wyskakuje nachalne okno "Wystąpił problem z aplikacją Handheld Application Loader Wizard i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty." Podchodzilem to problemu z kazdej strony. Przeinstalowalem OS w kompie i w tel. na nowo...i caly czas to samo.Dla scislosci mam oficjalna 141

spróbuj z linii komend odpalić "loader.exe /nojvm" powinno pomóc. (bez cudzysłowów oczywiście.

Szuri21
31-05-09, 20:27
Zapraszam do oficjalnego tematu poswieconego mojej hybrydzie. KLIK ([Only registered and activated users can see links])

Prosze o zapoznanie sie z nowa instrukcja. Tam tez bedziemy starali sie rozwiazywac problemy.

Pojawił się nowy nieoficjalny OS .151

Zapraszam do pobierania : KLIK ([Only registered and activated users can see links] .7.0.151.exe)

Domestos vs Cif
01-06-09, 16:36
Pojawił się nowy OS v4.7.0.151 [EastAsia] BETA dla BlackBerry Storm. Szczegóły w pierwszym poście.

miloszz
02-06-09, 15:47
Pojawił się nowy OS v4.7.0.151 [EastAsia] BETA dla BlackBerry Storm. Szczegóły w pierwszym poście.

Moja opinia: najlepszy OS jaki widziałem! :D Wszystko chodzi szybko, sprawnie (no, mógłby szybciej reagować na zmianę położenia, ale nie jest źle). Pamięc - stabilna jak nigdy dotąd, bateria - jakbym nie używał. Osobiście jestem zachwycony.

Oczywiście to "u mnie". Praktyka uczy, że różnie to u różnych osób bywa.

Szuri21
05-06-09, 08:20
Zapodaje Wam OS 151 na MegaUpload poniewaz na RS link wygasl.

KLIK ([Only registered and activated users can see links])

Pojawił się oficjalny OS .148 od Vodafone. Zapraszam do pobierania: KLIK ([Only registered and activated users can see links])

A tak a propos to jest on w mojej hybrydzie już od tygodnia :)

Domestos vs Cif
09-06-09, 21:08
Na stronie pierwszej dostępny oficjalny OS 4.7.0.148 od Vodafone Australia. Multilanguage, lecz nie gwarantuje że jest język PL.

Tweedle
10-06-09, 10:58
Ja narazie na hybrydzie jade I jest ok. Co d baterii to roznie bywa. Raz male zuzycie czasami troche wiecej zje. Wszystko zalezy co sie ma wlaczone w tle. Poczekam na 5.0 moze niedlugo bedzie.

Dziadek
10-06-09, 11:59
Na stronie pierwszej dostępny oficjalny OS 4.7.0.148 od Vodafone Australia. Multilanguage, lecz nie gwarantuje że jest język PL.

Sprawdził ktoś czy jest polski? W ogóle to posiadacze Stormów są jacyś tacy niemrawi "forumowo".:)

Szuri21
10-06-09, 17:26
Brak PL jak zawsze :)

gregoire
15-06-09, 20:32
Witajcie fani BB
v4.7.0.78 to soft który mam zaist.na BB
czy mogę od razu instalować najnowszy soft czy po kolei te które wychodziły?
i który teraz najlepiej zainstalować?
proszę o pomoc
z góry dziękować8-)

fism
15-06-09, 20:37
Możesz, który chcesz.

trojeczka
16-06-09, 00:02
Witajcie BBlackberowcy !
wlasnie przesiadlem sie z BB 9000 na Storma z softem .151
Smiga pieknie ! Az milo popatrzec :-)
Chcialem Wam podziekowac za toforum, faq'i i podpowiedzi na watkach. Chyle czola !
Dzieki temu wszystko poszlo bez problemu.

Teraz pytanie co dalej :-)

Onyx nadchodzi ?

Zeby trzymac sie watku to ten sofcik z .151 chodzi pieknie !

Narka !

Dziadek
18-06-09, 22:20
Soft PL od szuri'ego nie hula. Zainstalowałem 151 ale nie mam MMS-ów. Za to po wgraniu przeglądarki (dzięki porhinio) pojawiła mi się zajebista rzecz czyli erowski komressor mini.
Bezpłatna usługa oparta na serwerach Opery,która każdą stronkę tak jak opera przepuszcza i kompresuje. I tak ze stuiluśtam kb robi się kilkanaście.
A teraz spróbuję wgrać 148 - może ruszą mmsy. Nie zależy mi specjalnie bo jedyny mms jaki dostałem w życiu to były życzenia na Wielkanoc z jakimś stepującym jajeczkiem.

Szuri21
19-06-09, 19:31
to wgraj wersję ang i po problemie. A tak a propos to przypominam że 151 jest starsza od 148 która dodatkowo jest oficjalna :)

ayrsen
01-07-09, 12:16
Słuchajcie - czytam, czytam i może nie doczytałem (wówczas przepraszam) ale dlaczego jest osobny OS od Vodafone UK oraz Vodafone Australia? Czy zasadniczo czymś się różnią?

fism
01-07-09, 12:17
Zasadniczo niczym

ayrsen
01-07-09, 12:20
Zasadniczo niczym
OK - uszczypliwość odnotowałem, w takim bądź razie doprecyzuję pytanie... ;-)

Czy oba OS różnią się czymkolwiek innym niż datą publikacji? Innymi słowy - czy po prostu Australia jest nowsza niż UK?

fism
01-07-09, 12:23
Tam nie mialo byc uszczypliwosci, sorry:)
Nie, te dwa OSy niczym sie praktycznie nie roznia, oprocz wlasnie daty publikacji i ew. niewielkiego brandingu ikonek.
Po prostu to jest ten sam OS od RIM tylko ewentualnie kosmetycznie doszlifowany przez operatora.
Reszta dokladnie taka sama.

A, moga sie jeszcze roznic zawartoscia jezykow, np. EastAsia od Multilanguage, etc, etc.

Dziadek
01-07-09, 12:25
Nie ma żadnej różnicy. Liczy się nr softu.Mozesz wgrać nawet ten przeznaczony dla operatora z Kambodży. Żadna róznica.

ayrsen
01-07-09, 12:36
Tam nie mialo byc uszczypliwosci, sorry:)
Spoko...

Odpowiedź była zasadniczo właściwa i w pełni zgodna z zadanym przeze mnie pytaniem. Nic - w takim bądź razie ściągam.

Jak rozumiem najpierw należy ściągnąć BlackBerry Desktop Software w najnowszej wersji, czyli aktualnie v4.7 a następnie BlackBerry Storm (TM) Smartphone. Zgrać to do jednego katalogu i uruchomić instalację w takiej właśnie kolejności.

Generalnie - strasznie fajne to BlackBerry - normalnie po- (no nie kochałem) ale lubiłem strasznie mąją "Burzę", mimo, że już 2 dni czekam na uruchomienie BIS w PLUS GSM (ale o tym później i gdzie indziej, jak już uda mi się dogadać z PLUS GSM).

fism
01-07-09, 12:37
W kwesti update juz zgryzliwie sugeruje zagladniecie do FAQ

A nie, mialo byc uszczypliwie ;-)

ayrsen
01-07-09, 12:45
W kwesti update juz zgryzliwie sugeruje zagladniecie do FAQ

A nie, mialo byc uszczypliwie ;-)
Już czytam, czytam - kolejne 21 stron wiedzy... ;-)

fism
01-07-09, 12:47
Nie przesadzajmy - kwestia upgarde OS to jeden, troche dluzszy, post:)

gregoire
08-07-09, 22:43
Witam
mam taki problem :/
wgrywałem hybryde szuriego v2 PL
wszystko zgodnie z instrukcją przebiegło do momentu ponownego uruchomienia BB
zawisło na białym ekranie z krecacym sie zegarkiem i tel nie startuje WOGÓLE !!
wyciągałem baterie ale nie pomogło
ponieważ tel nie załadował się komp nie wykrywa mi z nim połączenia i nie mam jak wgrac innego OS'a
prosze o pooc znawców tematu
GG4320844
Dzięki

pospiech
08-07-09, 22:45
ponieważ tel nie załadował się komp nie wykrywa mi z nim połączenia i nie mam jak wgrac innego OS'a

A zalozymy sie ze jest ?? Zajrzyj do FAQ moze najpierw

fism
08-07-09, 22:47
Up bez baterii i tyle

gregoire
08-07-09, 23:02
up bez baterii tzn?

FaQ 1.13
wyskakuje błąd krytyczny podczas instalowania aplikacji
jakies pomysły geniusze?
poz

wlochaty
08-07-09, 23:29
up bez baterii tzn?

FaQ 1.13
wyskakuje błąd krytyczny podczas instalowania aplikacji
jakies pomysły geniusze?
poz

Błąd krytyczny - tzn co konkretnie wyskakuje?
Może coś robisz źle.

I jakiego masz DM'a?

gregoire
08-07-09, 23:34
wyc. baterie
dm 4.6 opcje usb pin
moduł aplikacji-aktualizuj-b software
zaznaczam jezyki do instalacji itd
dalej
zakończ
komunikat
w czasie instal aplika wystąpil blad krytyczny

wlochaty
08-07-09, 23:48
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy wykonujesz dobrze te 2 kroki:

i) kontynuujemy ten etap aż zobaczymy przycisk "zakończ" (finish)

j) Uwaga! nie klikamy w przycisk "zakończ", natomiast wybieramy przycisk "zaawansowane" (advanced)

gregoire
08-07-09, 23:54
tak problem chyba w tym że program nie pyta mnie o buckup?!

i kiedy włożyć baterie na miejsce?

fism
12-07-09, 02:56
kiedy włożyć baterie na miejsce?
W momencie ponownego łączenia z urządzeniem (z tego co pamietam)

tak problem chyba w tym że program nie pyta mnie o buckup?!
AppLoader chyba nie pyta o backup.

I nie przez DM bez baterii, tylko przez AppLoader bez baterii :)

miloszz
26-07-09, 21:05
Drugi leak dzisiaj! :O

4.7.0.164

miloszz
07-08-09, 15:20
Czy ktos korzysta z 164? Jak wrazenia? Theme'y dzialaja normalnie?
Bo 5 jest fajny do momentu rozpczecia sluchania muzyki, wtedy juz reset za resetem :(

ceka
07-08-09, 15:46
Czy ktos korzysta z 164? Jak wrazenia? Theme'y dzialaja normalnie?
Bo 5 jest fajny do momentu rozpczecia sluchania muzyki, wtedy juz reset za resetem :(
Generalnie 164 jest bardzo podobna do 151.wszystkie aplikacje dzialaja poprawnie tel sie nie resetuje pamiec trzyma mi tez pieknie,rzadko schodzi ponizej 35 mg.themes'y chodza wszystkie jakiego bym nie wrzucil wiec chyba to zostalo poprawione w 164.Niby animacja ktora sie pojawila z softem 151 (fade in fade out)kiedy zamykasz i otwierasz aplikacje,teraz jest za kazdym razem przy otwarciu lub zamknieciu.Szczerze to nawet nie sprawdzalem 5.0 bo wiedzialem ze jest zabugowana strasznie poczekam jeszcze na troche solidniejszego softa.Suma sumarum 164 jak na razie jest najlepszym softem z jakim mialem doczynienia.pozdrawiam.

Daniel Marshall
07-08-09, 16:02
Również korzystam z 164 i powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolony.... Kolega Ceka napisał to pod czym z czystym sumieniem się podpisuję.

fism
08-08-09, 14:34
Oficjalny .167, uploaduje się na nasz serwer.
Jak tylko skończy - dodam link do pierwszego posta.

skrzat
08-08-09, 15:19
Na stronie są dwie wersje EastAsia i AllLang (o 24 MB większa). Może ta druga wersja ma jęz. polski :) Zaraz ściągam i sprawdzam.

wlochaty
08-08-09, 15:22
Na stronie są dwie wersje EastAsia i AllLang (o 24 MB większa). Może ta druga wersja ma jęz. polski :) Zaraz ściągam i sprawdzam.

Chyba nie bardzo. Storma nie ma w Polsce więc raczej PL język jest nie rozwijany na tą platformę. Ale zobaczymy.

fism
08-08-09, 15:33
Dzięki za info, poprawiłem narazie na to co wiadomo, jak będzie coś wiadomo o PL to dajcie znać ;)

skrzat
08-08-09, 16:04
Po zainstalowaniu na PC, w katalogu są pliki COD z jęz. PL dla wielu aplikacji, np. mapy, help, password keeper, komunikatorów aim, google, icq, msn, yahoo, zasobów głównych, klienta bis, tak więc z 99% prawdopodobieństwem mówię, że jęz. polski jest w tym wydaniu. Poza tym w porównaniu do np. softu 5.0 jest o 8 plików z językami więcej, np. polski, węgierski, holenderski, turecki...
Jest też plik - słownik słów w języku polskim.

Dobra, dość gdybania, robię downgrade :)

Szuri21
08-08-09, 17:47
Zainstalowane. Jezyk polski mozna wybrac juz podczas samej instalacji os na pc. Nastepnie jez polski widnieje na liscie i mozna go bez problemow zainstalowac A wiec jezyk polski jest dziala swietnie i na dodatek doczekalismy sie polskiego slownika co mnie niezmiernie cieszy. W koncu w pelni funkcjonalny storm z polskim suretype. OS smiga nieco lepiej niz 164 ale niestety posiada ten sam bug odnosnie niewidzialnych sms na innych skorkach. Ogolnie os jest stabilny i szybki. Rotacja ekranu i blokada klawiatury jest szybka, funkcje radio polepszone jesli chodzi o zasieg. Aparat jakby lepiej smigal. Net chodzi szybko. Bateria do przetestowania. Aplikacje dziajaja dobrze. Ogolnie dobra robota.

skrzat
08-08-09, 18:10
Potwierdzam, jestem już po downgradzie z językiem polskim. Downgrade robiłem nie dla języka polskiego, ale z powodu zbyt częstego zawieszania się softu 5.0 podczas rozmów.
W żadnym poprzednim sofcie 4.7 nie miałem map BB, a tu niespodzianka, są mapy :)

Edit 1:
W polskim sofcie przy skróconej dacie (np. w kalendarzu czy ustawieniach) nazwa miesiąca powinna być 3-literowa, a jest 4-literowa, z czego 3 pierwsze litery to początek nazwy miesiąca, a 4-ta litera to zawsze "a", np. stya, luta, mara id. Może mieli na myśli sty(czni)a, mar(c)a, wrz(eśni)a, tylko chyba nie wiedzieli, że niektóre miesiąca odmienia się inaczej, np. lutego, a nie luta :)

W każdej instalowanej wersji 4.7 pojawia się u mnie ikonka plus.pl (skrót do portalu plusa), w 5.0 nie pojawia się. Taka mała uwaga.

Skoro dodano jęz. polski, to może kiedyś stormy pojawią się w Polsce u któregoś z operatorów :)

Edit 2:
W domyślnej skórce zegar oraz poziom zasięgu są klikalne jak w domyślnej skórce w sofcie 5.0 :)

demonaz
09-08-09, 07:31
zassane,wgrane:) działa bez zarzutu ,bateryjkę zaczynam testować.
Nareszcie w pełni sprawny storm:)

skrzat
09-08-09, 10:25
Dziś rano na telefonie pojawił się komunikat o bardo małej ilości pamięci. Po sprawdzeniu w opcjach okazało się, że jest tylko 1,7 MB. Nigdy tak mało nie miałem, i to po jednym dniu od zainstalowania softu. Zestaw aplikacji mam ten sam od ponad miesiąca. Na poprzednich softach oraz 5.0 przy tym zestawie aplikacji miałem 25-33 MB.

Czyżby jęz. polski tyle zajmował pamięci?

Wprowadzanie polskich znaków ą, ć, ę itd. jest o wiele łatwiejsze na "kulkowcach" niż na "dotykowcach". Tam wystarczyło przytrzymać ułamek sekundy literę np. "a" i kulką przejechać do góry. Całość zajmowało ułamek sekundy. W 9500 (klawiatura qwerty) trzeba przytrzymać palec na literze przez ok.2 sekundy (nie wciskać ekranu) i pojawi się do wyboru alternatywna litera, np. ą dla klawisza "a".
Czy może jest jakiś szybszy sposób wprowadzania polskich liter? Oczywiście jest polski słownik, ale nie w klawiaturze qwerty :(

miloszz
09-08-09, 12:38
Bawię się. Bardzo mi się podoba. Chodzi szybko i sprawnie.

Ale są i niedogodności:
- po odblokowaniu ekranu w górnym prawym rogu zostaje ikonka "123" (znika po tym, jak pojawi się tam jakaś inna, czyli jak jakieś pole tekstowe zyska focus). Dodam, że nie mam hasła na lockscreen.
- nie dzwonią dzwonki od maili i smsów :( czy to słynny problem z niedomyślnym themem (pytam, bo wcześniej go nie miałem i się zastanawiam)?
- nie da się pisać smsów normalnej długości na klawiaturce suretype ze słownikiem (na który czekałem pół roku), bo pakuje polskie krzaczki

posiada ten sam bug odnosnie niewidzialnych sms na innych skorkach.

Ja widzę smsy (ikonka + hidden today + w wiadomościach), ale nie ma dzwonka. Diodka miga wedle przykazań BerryBuzz, ale tylko przy mailu, nie przy sms (przy mailu też brak dzwonka). Mam łączoną skrzynkę, jeśli to różnica.

EDIT:
Problem MA związek z themesami. Na domyślnym jest dźwięk, na Opus nie ma :(

demonaz
10-08-09, 16:14
Bateria prawie pełna po całodziennym użytkowaniu więc OS bardzo udany w/g mnie:)

skrzat
10-08-09, 16:49
Polskie tłumaczenia są czasami zbyt długie i "wyjeżdżają" poza przycisk, np. gdy ktoś dzwoni, to po środku jest przycisk "speaker off", a po polsku chyba "głośnik wyłączony" (jeśli dobrze pamiętam), który sporo wystaje poza przycisk z lewej i prawej strony.

Edit:
W tej wersji jest ten sam błąd co w 5.0, a mianoicie wczoraj po zakończeniu rozmowy patrzę na ekran, a tam czas trwania 0:32. Wiem, że rozmawiałem sporo dłużej. Patrzę w historię połączeń, a tam 12:34. Czy u Was też tak jest?

BATMAN
12-08-09, 09:16
Mi soft bardzo się podoba wszystko pięknie działa jak na razie (tylko jeden restart na 3 dni ). Ale co do słownika to brak mi słów jest strasznie okrojony brakuje mu wyrazów przez co zamiast ułatwiać pisanie według mnie tyko pogarsza.

miloszz
12-08-09, 09:22
Jest jeszcze bolesna kwestia themesów na softach 151 wzwyż. Powyżej 151 nie ma problemu ze zwiechą totalną, ale jak jest today, to przytrafiają się problemy z alertami od maili i smsów - po prostu pojawia się ikonka, ale Storm nawet nie piśnie :( Według moich obserwacji związane jest to z todayem, ale sprawdzałem tylko na kilku przykładach (Eerie działa chyba właśnie przez brak todaya, pozostałe miały todaya). Oczywiście precision zen działa bez zająknięcia (ale nie ma todaya :P ).

Z prywatnych rozmów wynika, że niektórym się udaje. I coś o BerryBuzz wspominane było (w BBuzz działa miganie diodą, ale nigdy nie doczekałem do "przypominajki" ;) ). Napisze ktoś coś publicznie? :roll: Ceka?

skrzat
12-08-09, 10:02
Zauważyłem poważny błąd (gdy urządzenie jest przestawione na jęz. polski) uniemożliwiający wpisanie godziny rozpoczęcia i zakończenia np. spotkania w kalendarzu. Po naciśnięciu godziny powinno się pojawić okno, np. z godziną 9:00, gdzie można palcem przesuwając w górę lub w dół ustawić żądany czas. Tak działa przy ustawionym jęz. angielskim. Na jęz. polskim pojawia się okno z tekstem "a yyyy HH:mm", gdzie można tylko zmienić literkę "a" na "p". Liter "a" ustawia godzinę na początkową w danym dniu, a "p" na końcową w dniu. (np. "a" oznacza u mnie 9:00, "p" oznacza 17:00). Gdy chcemy wpisać godzinę z klawiatury, można wpisać tylko minuty, czyli u mnie jest tylko możliwość ustawienia od 9:00 do 9:59 oraz od 17:00 do 17:59.

Brakuje mi narzędzia do wysyłania bugów z os 5.0 :(

ceka
12-08-09, 10:20
8-)

Z prywatnych rozmów wynika, że niektórym się udaje. I coś o BerryBuzz wspominane było (w BBuzz działa miganie diodą, ale nigdy nie doczekałem do "przypominajki" ;) ). Napisze ktoś coś publicznie? :roll: Ceka?
BerryBuzz dziala to prawda ale bez dzwiekow tzn.dzwiek slysze tylko przy nowym sms-ie.Maile przychodza ale nie jaestem o nich powiadamiany dzwiekowo tylko led powiadamia mnie kazdym kolorem teczy.Poniewaz jestem caly czas pod tel,nie trzymam go w kieszeni lezy sobie kolo kompa ,czy to w pracy czy w domu,wiec nie narzekam tak bardzo na brak dzwiekow,ciesze sie z polskiego slownika:)Jezeli chodzi o skorki to uzywam w tym momencie 3G od redzapper-a z CB z today,sprawdze teze z todayem i dam znac czy pan Milosz ma racje.:)Genaralnie jest to uciazliwe,ale zalezy jak dla kogo.pzdr.

Tweedle
13-08-09, 21:36
Mialem 4.7.0.167 przez 2 dni i wkurzało mnie to że nie ma dzwieków. aktualnie robie downgrade do 4.7.0.148 i poczekam na wersję 5.0 :)

Daniel Marshall
13-08-09, 23:05
Używam BBBuzz na os .167 i stwierdziłem brak dźwięków przy smsach (nie są dla mnie tak istotne )... o nowych mailach jestem powiadamiany dźwiękowo... więc da się przeżyć:)

miloszz
14-08-09, 07:42
Mnie brak dźwięków przy themie z todayem wielce irytował. Więc siedzę sobie na 151. I nie jest źle :evil:

No i czekam na jakąś działającą bardziej niż ostatnio piątkę... :roll:

ceka
03-09-09, 18:21
OK Mamy swiezy OS 4.7.0.173 KIERUNEK CRACKBERRY.COM.Pozdrawiam wszystkich.

Szuri21
03-09-09, 19:34
Ściągnięte, zainstalowane, odinstalowane.

Niewielki postęp w porównaniu do .167. Poprawiono kilka malutkich bugów ale rewolucji brak.

Instaluję OS 5.0.0.140 i moją hybrydkę.

miloszz
03-09-09, 20:20
Instaluję OS 5.0.0.140 i moją hybrydkę.

Czy jest ona upubliczniona....? :roll:

Kusi mnie 5 :P

BTW,

bug z dźwiękami przy today się ostał?

gagapuk
03-09-09, 21:42
Hej, Storma mam od trzech dni i wczoraj zainstalowalem do niego nowy system .167 za pomoca DM 5.0, poszedlem za opinia Szuri21 ([Only registered and activated users can see links]) pozniej skorzystalem z Jego hybrydy i wszystko pieknie smiga ale nie mam GPSu w poprzedniej wersji .87 (chyba) mialem jakis program chyba firmowy blackberry a teraz go nie ma. Czy faktycznie w tej wersji programu nie ma zadnych map?

fism
03-09-09, 22:17
jakis program chyba firmowy blackberry a teraz go nie ma
To się nazywa BBMaps...

nie mam GPSu
Ktoś Ci wydłubał? GPS nie masz czy nawigacji?

A na poważnie: zainstaluj GoogleMaps i nie matw się (przynajmniej na razie) o BBMaps ;)

Daniel Marshall
03-09-09, 22:19
Popieram... popieram

gagapuk
03-09-09, 22:30
Masz racje, chodzili mi o nawigacje, dzieki za szybka odpowiedz. Czy googlamap dziala tak jak BBmap ze na biezaco pobiera mapy z netu?

Tweedle
03-09-09, 22:50
Ta. Jak sie przemieszczasz to sie na bierzaco aktualizuje

zainstalowałem 4.7.0.173 i odinstalowałem :) nadal nie działają dzwięki informacyjn w niestandardowym temacie. Kiszka. Wracam do 4.7.0.148

LOCOSP
19-09-09, 11:36
RIM potwierdził oficjalny *173 dostepny na blackberry.com

Tweedle
22-09-09, 10:38
Czy w tym nowym release od verizona już działają informacje o wiadomosciach na innych tematach niz standardowe?

Szuri21
09-10-09, 05:46
Nowy OS 4.7.0.181 Leaked DOWNLOAD ([Only registered and activated users can see links])

miloszz
09-10-09, 08:14
Nowy OS 4.7.0.181 Leaked DOWNLOAD ([Only registered and activated users can see links])

Miło, że coś wyszło, ale wolałbym kolejną piątkę :roll:

Tweedle
09-10-09, 18:51
ciekawe. Dziś zainstaluje te nową 181 i zobacze czy działają dzwonki na tematach niestandardowych

skrzat
12-11-09, 21:03
Prawie każdy nowy soft z serii 4.7 wprowadzał niewielkie zmiany w stosunku do poprzedniej wersji, a teraz zauważyłem, że soft 4.7.0.186 w stosunku do 4.7.0.181 musi mieć jakieś poważniejsze zmiany (tak myślę).
Np. plik SFI w katalogu CDMA różni się od poprzedniego o ponad 4MB (w wersji 186 ma 18,4MB, a w wersji 181 - 14,1). Różnice w poprzednich wersjach sięgały góra kilkuset KB. Ponadto jest dużo różnic (na poziomie binarnym oczywiście) w prawie wszystkich plikach odpowiedzialnych za różne funcje w OS, np. aktywację, przeglądarkę, kalendarz, aparat, zegar, mapy, itd. Poprzednie wersje różniły się między sobą góra kilkoma plikami oraz plikami językowymi. Jutro zainstaluję wersję 186 i zobaczę, czy zmiany są tylko w "sercu" OS i też widoczne gołym okiem :)

Szkoda, że RIM nie udostępnia changelogów do kolejnych wydań. Do 7230, 7290 bardzo często były i wiedziałem jakie nowe funkcje zostały dodane lub jakie błędy zostały wyeliminowane.

lysy1980
12-11-09, 21:42
[QUOTE=skrzat;53953]Prawie każdy nowy soft z serii 4.7 wprowadzał niewielkie zmiany w stosunku do poprzedniej wersji, a teraz zauważyłem, że soft 4.7.0.186 w stosunku do 4.7.0.181 musi mieć jakieś poważniejsze zmiany (tak myślę).
Np. plik SFI w katalogu CDMA różni się od poprzedniego o ponad 4MB (w wersji 186 ma 18,4MB, a w wersji 181 - 14,1). Różnice w poprzednich wersjach sięgały góra kilkuset KB. Ponadto jest dużo różnic (na poziomie binarnym oczywiście) w prawie wszystkich plikach odpowiedzialnych za różne funcje w OS, np. aktywację, przeglądarkę, kalendarz, aparat, zegar, mapy, itd. Poprzednie wersje różniły się między sobą góra kilkoma plikami oraz plikami językowymi. Jutro zainstaluję wersję 186 i zobaczę, czy zmiany są tylko w "sercu" OS i też widoczne gołym okiem :)

Jak zainstalujesz to daj znać:) ciekawy jestem co poprawili i jak szybko chodzi:)

Szuri21
13-11-09, 14:55
Możecie sobie odpuścić OS 186 jest on niemalże identyczny z 181. Ma tylko jedną różnice: nazwa :)

skrzat
13-11-09, 15:58
Możecie sobie odpuścić OS 186 jest on niemalże identyczny z 181. Ma tylko jedną różnice: nazwa :)

Masz jakiś changelog ? :)
Prawie wszytkie pliki są inne na poziomie binarnym.

Szuri21
13-11-09, 17:28
Owszem są inne bo zmieniła się platforma (a raczej została zaktualizowana) i pliki zostały także do nowej platformy zaktualizowane.

Changelog'u nie mam ale po 72H testowania tego OS naprawdę nie zauważam kompletniej róznicy i to dosłownie w niczym

skrzat
13-11-09, 21:10
Dzięki za informacje

Jazux
13-11-09, 23:14
Kurcze ludzie idźcie już w 5.0! ten nowy 328 jest przekozacki pod każdym względem!

lysy1980
13-11-09, 23:36
a w czym jest tak prze kozacki jakie są różnice ??i jak bardzo jest stabilny?

Szuri21
14-11-09, 07:22
Stabilny na tyle aby być kandydatem na oficjalną wersję.

Coś więcej niż beta/leaked ale jeszcze minimalnie mniej niż oficjalny. W każdym bądź razie najlepszy OS.

lysy1980
14-11-09, 09:47
Stabilny na tyle aby być kandydatem na oficjalną wersję.

Coś więcej niż beta/leaked ale jeszcze minimalnie mniej niż oficjalny. W każdym bądź razie najlepszy OS.

teraz nasówa się pytanie czy warto przesiadać się z 4.7 i o ile on jest lepszy?:)

yarq
14-11-09, 09:51
teraz nasówa się pytanie czy warto przesiadać się z 4.7 i o ile on jest lepszy?:)

I czy hulają bez problemów takie aplikacje jak:

- Facebook
- GoogleTalk
- MetterBerry
- Flickr
- Vigo?

Co z odtwarzaczem multimedialnym. Nie wiesza się już przy filmach? Z tego co pamiętam był to popularny bug, który najczęściej kończył się restartem jeżynki.

Od góry do dołu jest priorytet ważności aplikacji dodatkowych. Swoją drogą wspominana przez Szuri wersja 216 jest już niedostępna na megaupload :(.

UPDATE: Link do pobrania 328 z bbnews.pl też jest martwy :|

Szuri21
14-11-09, 12:18
Owszem wszystkie te aplikacje hulają (oczywiście w najnowszych wersjach).

Aha i myślę, że teraz już warto przenieśc się na OS 5 i definitywnie na nim zostać.